Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
En båt i förgrunden av en sandstrand och en gräsyta

Aktivera alla sinnen i Mariebergsskogen

Mariebergsskogen är en stadspark full av fantasi och magi. Här kan du leka, lära och upptäcka naturens och djurens hemligheter. Här finns något att se och göra för nyfikna i alla åldrar. Öppet alla dagar om året och det är fri entré.

Träffa djuren i Lillskogen, utforska den unika Lekträdgården och känn historiens vingslag kring kulturbyggnaderna. Låt Naturum Värmland bli starten för dina utflykter i den värmländska naturen, kanske första turen blir på den spångade leden på strandängarna? Och ta så klart en paus i leken och upptäckterna med mat, glass eller fika.

Djurparken Lillskogen

I parken finns många djur att titta på. Kor, grisar, får, getter och kaniner är några av de svenska lantraser som finns här. Djuren går ute i sina hagar året om och tillsammans med djurvårdarna vid programsatta aktiviteter kan du kan komma riktigt nära och kanske är det någon som vill bli klappad. Lillskogen är öppen alla dagar med fri entré och här finns även ett hönshus, smådjurshus och ett stall där du är välkommen in på ett besök.

Rundturståget Conrad Höök

Under sommarhalvåret kör tåget Conrad Höök en guidad tur i parken. Tåget är uppkallat efter doktor Conrad Höök som i slutet av 1800-talet skänkte marken till staden då han ville att skogen skulle bevaras så att alla skulle få möjlighet att njuta av den. Ett tips är att åka tåget först för att bestämma vad du vill titta närmare på. Kanske Värmlands enda kvarvarande vädersåg? Eller så gör du ett besök på Naturum Värmland och titta på utställningen.

Ta sig till Mariebergsskogen

Stadsbussarna går regelbundet till Mariebergsskogen. Linje 10 avgår från Stora torget och Mariebergsskogen är linjens ändhållplats. Och linje S avgår från Stora torget och stannar vid Wennbergsparken som ligger 600m från huvudentrén. Har du istället lust att färdas på vatten väljer du båtbuss. Linje nummer 91 går från Residenset till Mariebergsskogen genom stan. För komplett tidtabell se Karlstadsbuss webbplats. Hur du än väljer att ta dig till Mariebergsskogen så är det lätt och smidigt och utanför parken finns en stor parkering.

Mat och fika

Det finns flera goda alternativ när du blir sugen på en mat- eller fikapaus. Har du med egen mat är det bara att duka upp en picknick på någon trevlig plats i parken. Det finns också flera grillplatser.

Fika gott på hembakade kanelbullar, chokladigelkottar eller storfavoriten värmlandstårtan i naturums kafé. Här finns också matiga smörgåsar och lättare lunchrätter. Råvarorna är ekologiska och närproducerad med varianter för dig som är allergisk. Det finns sittplatser både inne och ute, men allra bästa platsen är kanske ändå ute på bryggan – alldeles nära vattnet.

I den timrade stugan Spikgården från tidigt 1800-tal serveras idag nygräddade våfflor och annan mysig fika. På uteserveringen, omgiven av pioner och gammaldags rosenbuskar, får du en lantlig känsla nära lantdjuren.

Aktiv fritid med bad och lek

Som en av Värmlands mest besökta platser bjuder Mariebergsskogen på roliga aktiviteter varje dag för alla åldrar. Kulturen är ett viktigt inslag i en levande stadspark och här möts du ibland av konserter, barnteater, utomhusbio och den populära trollvandringen. Här finns också en badplats där du doppar dig i Mariebergsvikens svalkande vatten och har tillgång till kiosk, toaletter och andra aktiviteter på nära håll.

Året om

Mariebergsskogen är ett perfekt besöksmål året om. Var säker på att årets högtider, så som valborg och midsommarafton, firas här. Under vinterns kalla dagar finns en konstfrusen skridskobana och har du inte skridskorna med dig under besöket kan du hyra dessa i kiosken. I början av december arrangeras också en årligen återkommande julmarknad där du hittar godsaker, hantverk och mycket annat. Parken har dessutom fri entré och är öppen dagligen året om.

 

Sidan publicerad: 2024-12-10

Hittade du det du sökte på sidan?