Vandringsleder för alla - ung som gammal, erfaren eller nybörjare!
Bege dig ut i det fria och känn in den vackra naturen i de värmländska skogarna. Är du intresserad av historia, enastående vyer eller kanske en kort och lättvandrad led? Här ger vi dig tips på vandringsleder som är värda att upplevas. Ta med din vän, din käresta eller varför inte hela familjen. Här finns vandringsleder för alla, ung som gammal, erfaren vandrare eller nybörjare.
Kortare vandringsleder 1,3 km - 5 km
Bokskogsslingan och Lövåsslingan
I natursköna Borgvik, en liten bit utanför Grums, finner du Bokskogsslingan och Lövåsslingan. Dessa vandringsleder passar utmärkt för barnfamiljer och för den som inte vill gå så långt. Här får vandraren uppleva 4,5 hektar bokskog med inslag av andra trädsorter, såsom björk och ek. Faunan i detta område är rikt på örter och vedartade växter.
Pilgrimsleden
På Hammarö, en kort biltur från Karlstad, finns Pilgrimsleden med spångar att vandra över och med idylliska vyer och betande kossor. Börja din vandring norr om Hammarö kyrka, vid bron över till Skärgårdsmuseet, fortsätt sedan mellan gärdena och vattnet, in i skogen och sedan tillbaka till den befintliga grusvägen. Under vårsolen kan du se ett hav av vitsippor på fälten och längre ut på Hammars udde kan du se Värmlands näst största gravfält från järnåldern.
Handleden
Forshaga erbjuder Handleden med fina naturspår. Leden går intill sjön Södra Hyn, som ligger i ett öppet naturområde och omges av ett kulturlandskap med odlingsmark, ängsmark och stugområden. Leden går på delar av den gamla banvallen till Sveriges första järnväg samt längs stigar nära Klarälven. Ta turen och vandra norrut mot Kil för en kortare tur eller den lite längre turen söderut mot Karlstad.
Kils naturstig
Du kan även välja att vandra längs Kils naturstig. Se och skåda intressanta växt- och djurriken och över trettio olika träslag, gran, björk, asp, ek och tall men också mer ovanliga träd, som en, lärk, bok och lind. På sommaren är det fritt fram att plocka hallon, smultron och björnbär längs med stigen. Ta med picknick och stanna till längs vägen och njut av den ljuvliga utsikten. För den badsugne är ett svalkande dopp i Fryken bara ett stenkast från vandringsleden.
Mariebergsskogen
Till Mariebergsskogen tar du dig enkelt med Karlstad stadsbuss eller en promenad på cirka 20 minuter från centrum. Vill du komma upp till fåglarnas höjd och ta del av deras värld? Då är leden vid Mariebergs strandängar med dess fågeltorn, promenadstigar och natur idealiskt för dig. Du kan nämligen klättra upp i fågeltornen och höra fåglarnas kvitter på nära håll. För den som har svårt att gå eller sitter i rullstol så är det ena fågeltornet tillgänglighetsanpassat.
Längre vandringsleder 7,5 km- 24,3 km
Sävsjöleden
Sävsjöleden, som ligger en liten bit utanför Grums, passar dig som vill ha en utmaning med ledens medelsvåra terräng. Här går du en slinga runt hela sjön och längs vägen finner du två vindskydd med grillplatser, perfekt för den som är sugen på grillad korv med bröd. För den som är ännu mer äventyrssugen finns det intill den första grillplatsen en flotte, vid namn ”Tant Brun”. Dra dig över sjön med flotten för att sedan fortsätta leden.
Stig i Forshaga
För dig som är intresserad av natur i kombination med historia finns vandringsleden Stig längs Forshagas kanal. Här får du uppleva Forshagas pråmkanal med dess slussar och ta del av kanalens historia. Vid kanalens inlopp finns en grillplats som är en utmärkt plats att förtära sin matsäck på.
Skutbergsleden
I Kil finns den populära Skutbergsleden som bjuder på en varierad natur, denna vandringsled är till för dig som vill ha en extra utmaning och rejäla skor är att föredra. Leden går mellan Sannerudsvallen i Kil och Skutbergets motionscentral vid Vänerns strand. Gå längs ravinerna och kuperade stigar. På sommaren är miljön nästan tropisk med hög luftfuktighet och frodig växtlighet.
Jäverön
På Jäverön, utanför Karlstad, får vandraren gå längs den 900 hektar stora ön, omringad av vatten, med vindskydd, fikaplatser, toaletter och informationstavlor om naturen och kulturen. Du tar dig till Jäverön med egen båt, färja eller båtbuss. Vandringslederna utgår från färjeläget och båtbussbryggan. Du kan välja mellan att gå den kortare eller den längre vandringsleden.
Sidan publicerad: 2024-12-10
Hittade du det du sökte på sidan?