Utbildningen ger dig kunskaper om barns utveckling, neonatologi, sjukdomstillstånd och behandlingsformer, kommunikation, sampel och pedagogik, barns sorgearbete samt hur man identifierar, planerar, genomför och utvärderar insatser för barnet tillsammans med barn, närstående och personal.
Efter utbildningen
Efter utbildningen kan du arbeta som barnspecialiserad undersköterska inom barnsjukvård och omsorg om barn med funktionsnedsättning. Du ska kunna stödja barnet, anhöriga och närstående och omsätta teoretisk kunskap till praktisk omvårdnad samt ta till dig nya arbetsmetoder utifrån ett evidensbaserat tänkande. Du ska också hantera och värna om ett etiskt förhållningssätt och bemötande.
Nära samarbete med arbetslivet
Utbildningen har tagits fram i nära samarbete mellan Karlstads kommun, Hammarö kommun och Landstinget i Värmland för att anpassas efter framtidens krav på barnspecialiserade undersköterskor.
Lärande i arbete
En stor del av utbildningen består av LIA, lärande i arbete. Det ger dig möjlighet att använda dina kunskaper ute på en arbetsplats och se hur yrket går till i verkligheten. Du får också möjlighet att bredda ditt nätverk och knyta värdefulla kontakter inför framtiden. LIA går att göra på annan ort om lämplig LIA-plats kan tillhandahållas.
Vad säger arbetsgivarna?
”Det finns ett stort behov av kompetenta barnspecialiserade undersköterskor inom de kommunala verksamheterna. Här möter och stödjer man familjer i kris där det krävs fördjupad kunskap i samtalsmetodik för att kunna inta ett empatiskt förhållningsätt. Det krävs även fördjupad kunskap för att möta svårt sjuka barn inom olika funktionsnedsättningar, främst inom neuropsykiatri som Aspbergers syndrom, ADD, ADHD och autism.”
Lisbeth Sjödén, personaladministratör, vård- och omsorgsförvaltningen, Karlstads kommun.
”Inom Barn-och ungdomsmedicin (0-18 år), bedriver vi en patientsäker, familjecentrerad vård. Vi möter barn och ungdomar med skiftande vårdbehov i olika situationer. Arbetet är komplext med akutvård, högteknologisk intensivvård och dagsjukvård som kräver kompetent barnutbildad personal. Denna utbildning möjliggör att kompetensen kan rekryteras.”
Elisabet Myrén, avdelningschef, barn och ungdomsmedicin, Landstinget i Värmland.
Utbildningstyp
Utbildningen innebär heltidsstudier på ett år och den är en påbyggnad och fördjupning av vård- och omsorgsprogrammet. Den sker på distans och det kommer att vara åtta inplanerade närträffar i Karlstad under läsåret. Läs mer om distansstudier här.
Att studera på distans innebär att du själv ansvarar för din studietid. Du kan ofta välja dina studietider själv men vissa tidpunkter måste du vara tillgänglig för föreläsningar via nätet, olika uppgifter, grupparbeten etc. Vi använder en gemensam lärplattform, itslearning, där uppgifter och material läggs ut, samt där mycket av kommunikationen sker. Detta innebär därför att du måste ha tillgång till en bärbar dator samt bra internetuppkoppling.
Utbildningsstart
Nästa utbildningsstart är i augusti 2019.
Behörighet
Utbildningen är en påbyggnad och fördjupning av vård- och omsorgsprogrammet.
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha den grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan, d.v.s. ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer här om behörighet för studier inom Yh.
Förutom den grundläggande behörigheten behöver du även särskilda förkunskaper, vilket innebär att du måste ha godkänt betyg (E/G) i följande eller motsvarande kurser från Vård- och omsorgsprogrammet:
- Etik och människans livsvillkor, 100p
- Medicin 1, 150p
- Psykologi 1, 50p
- Specialpedagogik 1, 100p
- Vård- och omsorgsarbete 1, 200p
- Vård- och omsorgsarbete 2, 150p
samt ha relevant yrkeserfarenhet inom vård och omsorg motsvarande minst ett års heltidsarbete, inom de senaste 5 åren.
Yrkeserfarenhet
För att kunna tillgodogöra sig utbildningen behöver undersköterskan ha mött människor med olika vårdbehov. Att vara trygg i sin grundprofession och ha praktiska förkunskaper inom omvårdnad, innan man bygger vidare på sin utbildning, är en förutsättning för att kunna uppnå de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs av en barnspecialiserad undersköterska.
Kurser
Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.
Antal platser
Vi tar emot 25 studerande på utbildningen.
Ansökan
Ansökan kommer att öppna i slutet på februari 2019.
CSN
Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.
Vill du veta mer?
Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss:
Helena Nordling-Backman
Utbildningsledare/lärare
Telefon: 054-540 14 55
E-post: helena.nordling-backman@karlstad.se
Nina Jareke
Samordnare Yrkeshögskolan
Telefon: 054-540 16 07
E-post: nina.jareke@karlstad.se