
Studierna till processtekniker ger dig generella grunder som är viktiga för ett kommande arbete inom processteknisk verksamhet. Utbildningen inriktas mot skogsindustrin och framförallt massa- och papperstillverkning. Efter utbildningen kan du bland annat jobba som processoperatör eller på ett processlaboratorium.
Du lär dig bland annat apparatteknik med värme- och strömningslära, automationsteknik, service/underhåll och miljö/kvalitetsteknik.
Läs mer om utbildningen och om processindustrin i de studerandes egen tidning Processnytt.
 |
 |
 |
 |
Klass YhPR18 Examen 2020 |
Klass YhPR17 Examen 2019 |
Klass YhPR16 Examen 2018 |
Klass YhPR15 Examen 2017 |
Modern miljöteknik är viktig kunskap
Det är viktigt att du känner till vilka effekter industrin har på vår miljö och vad som görs i branschen för att bidra till en hållbar utveckling. Miljö och hållbarhetstänkandet är därför viktiga delar av utbildningen. Den moderna processindustrin är en del i ett internationellt nätverk och därför kommer du också att få studera kommunikation och presentationsteknik.
Du kommer att ha tillgång till ett unikt processtekniskt center under utbildningen. Här kommer du, under handledning, själv få framställa pappersmassa och tillverka papper i en skalenlig modell av en pappersmaskin.

Gigantiskt nätverk inom branschen
Värmland har ett gigantiskt nätverk av företag med inriktning mot skogs- och processteknik. Få platser i Sverige eller i världen, kan stoltsera med en så unik koncentration av skogsnära verksamhet som Karlstad. Här finns både producerande enheter, världsledande maskinleverantörer, forskningsanläggningar och ingenjörskompetens som slår det mesta i den här branschen.
Du som väljer att studera till processtekniker hos oss kommer att få stifta bekantskap med företag som är bland de främsta i världen inom sitt område. Detta gör du under dina praktikperioder, vid föreläsningar och studiebesök.
Företag i ledningsgruppen
Det företag som har representanter i ledningsgruppen och är med och utformar utbildningen är: Stora Enso Skoghalls Bruk, BillerudKorsnäs Gruvöns bruk, Valmet, Nordic Paper Säffle, Rottneros Bruk, ÅF samt Paper Province.
Utbildningslängd
Utbildningen är på 2 år, heltidsstudier
Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha den grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan, d.v.s. ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer här om behörighet för studier inom Yh.
Förutom den grundläggande behörigheten behöver du även särskilda förkunskaper, vilket innebär att du måste ha godkänt betyg (E/G) i kursen Matematik 2/matematik Beller ha motsvarande kunskaper.
Kurser
Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.
Antal platser
Vi tar emot max 18 studerande på utbildningen.
Utbildningsstart
Nästa utbildning startar den 30 augusti 2021.
Ansökan
Ansökan för höstens intag öppnar i slutet på februari 2021.
Se till att du har dina betyg och eventuella intyg inskannade så att du kan ladda upp dem i ansökan. Dokumenten ska vara inskannade orginal, helst i pdf-format. Namnge filerna så det tydligt framgår vilken typ av dokument det är, till exempel Gymnasieexamen. Vi tar inte emot några betyg/intyg i pappersformat.
CSN
Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.
Kontaktperson
Charlotte Hjort
Utbildningsledare/lärare
Telefon: 054-540 17 07
E-post: charlotte.hjort@karlstad.se