Yrkeshögskolan i Karlstad

Trafiklärare, 1.5 år

Brinner du för att utveckla andra samt har en god pedagogisk och social förmåga? Då ska du bli trafiklärare. Som trafiklärare får du möjligheten att arbeta i en kraftigt växande bransch där du bidrar till säkrare förare i samhället. Ett spännande yrke med god arbetsmarknad.

Om utbildningen

För att du ska lära dig att hålla både körlektioner och teorilektioner på en trafikskola varvar utbildningen teoretiska studier med praktiska övningar. Du får bland annat kunskaper i fordonssäkerhet, miljö och trafiksäkerhet.

Som trafiklärare kommer du att möta många olika människor, vilka du får möjlighet att hjälpa och utveckla så att de blir trygga förare i trafiken. För att ge varje elev så bra förutsättningar som möjligt för att klara sitt körkort behöver du som trafiklärare vara pedagogisk, flexibel och lyhörd. Därför kommer du också få kunskaper i bland annat trafikpsykologi, yrkespedagogik och arbetsmiljö.

En stor del av utbildningstiden är förlagd på trafikskola, där du som student genomför praktik (Lärande i arbete, LIA).

Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.

Efter utbildningen

Som trafiklärare ska du undervisa och handleda personer som ska ta körkort. Det är ett utmanande yrke som är både roligt och socialt och du kommer att känna att arbetet är meningsfullt då du tydligt ser resultat av din insats. Efterfrågan på trafiklärare är stor i hela Sverige, så möjlighet till arbete efter examen är mycket god.

Viktigt att veta

För att få arbeta som trafiklärare efter avslutad examen behövs ett godkännande av Transportstyrelsen. För att få det krävs körkort, examen från trafiklärarutbildning och Transportstyrelsens lämplighetsprövning, vilket bland annat innebär utdrag ur polisens belastnings- och misstankeregister. En prövningsavgift kommer att tas ut av Transportstyrelsen i samband med ansökan om godkännande. Här kan du läsa mer om ansökan på Transportstyrelsen.se.

Enligt STR kan den som har något av följande riskera att inte anses lämplig av Transportstyrelsen:

 • fått sitt körkort återkallat i tre månader eller mer under de senaste tre åren
 • gjort sig skyldig till upprepade trafikförseelser
 • haft alkolås som villkor för att få fortsätta köra bil
 • dömts för vålds- eller sexualbrott.

Praktisk information

Utbildningsstart

Utbildningen startar den 16 januari 2023.

Behörighet

 • För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan, d.v.s. ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Här kan du läsa mer om behörighet för studier inom Yrkeshögskolan.
 • Förutom den grundläggande behörigheten behöver du ha:
  - godkänt betyg i svenska 2 eller svenska som andra språk 2 eller ha motsvarande kunskaper (Detta är något som Myndigheten för yrkeshögskolan kräver. En stor del av utbildningen är teoretisk och innehåller bland annat en mängd olika lagtexter etc.)

  - körkort med behörighet B (gäller ej villkor), under sammanlagt minst 18 månader av de senaste tio åren.

  - kunna styrka sin allsidiga kör- och trafikvana Från och med hösten 2022 genomförs körbedömningar på Karlstads teknikcenter. Tidigare godkända körbedömningar gäller till och med utgångsdatum. Observera att vi endast godtar körbedömningar som är gjorda med protokollet som är avsett för utbildningen i Karlstad. Här kan du läsa mer om körbedömningen.

Antal platser

Vi tar emot 20 studerande på utbildningen.

Ansökan

 • Vi använder yh-antagning.se för våra ansökningar. Du behöver därför skapa ett konto på yh-antagning.se för att kunna logga in och registrera din ansökan.
 • När du söker ska du ladda upp följande tillsammans med din ansökan:
  - gymnasiebetyg (eller motsvarande) där det framgår att du har godkänt betyg i Svenska 2 eller motsvarande
  - kopia på ditt körkort (både fram- och baksidan)

  Dokumenten ska vara inskannade original, helst i pdf-format. Namnge filerna så det tydligt framgår vilken typ av dokument det är, till exempel Gymnasieexamen eller Körkort. Vi tar inte emot några betyg/intyg i pappersformat.

 • Ansökan öppnar den 22 augusti 2022 inför utbildningsstart den 16 januari 2023.

Urval

Urvalet till utbildningen görs genom antagningsprov, vilket sker på plats på Karlstads teknikcenter i Karlstad. Provet kommer att göras under vecka 45 eller vecka 46.

Antagningsbeskeden skickas ut i slutet på november.

Studiemedel

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Kontaktpersoner

Pernilla Keino Falk, Utbildningsledare/lärare
Telefon: 054-540 47 65
E-post: pernilla.keino.falk@karlstad.se

Marcus Blomqvist, Verksamhetsutvecklare
Telefon: 054-540 82 83
E-post: marcus.blomqvist@karlstad.se

Uppdaterad den