Yrkeshögskolan i Karlstad

Trafiklärare, 1.5 år

Som trafiklärare ska du undervisa och handleda personer som ska ta körkort. Det är ett utmanande yrke som är både roligt och socialt. Du kommer att möta många olika människor och du får möjlighet att påverka och utveckla dessa individer så att de blir trygga förare i trafiken. Eftersom varje individ är unik är det viktigt att du som trafiklärare är både flexibel och lyhörd, för att kunna ge eleven så bra förutsättningar som möjligt att klara sitt körkort. Du kommer att känna att arbetet är meningsfullt då du tydligt ser resultat av din insats.

Som trafiklärare kommer du att undervisa både teori och praktik. Den teoretiska undervisningen sker oftast i grupp i en lektionssal och den praktiska delen består av körlektioner med en elev i bilen.

För att bli en bra trafiklärare behöver du kunna uttrycka dig tydligt, vara social, lugn och metodisk, samt tycka om att hantera olika människor och olika situationer.

God arbetsmarknad

Det finns en stark efterfrågan på trafiklärare generellt i hela Sverige, så arbetsmarknaden för trafiklärare är god.

Utbildningsstart och utbildningslängd

Utbildningen pågår mellan den 2020-08-24 och 2021-12-17. Vilket innebär heltidsstudier i 1.5 år.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha den grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan, d.v.s. ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer här om behörighet för studier inom Yh.

Förutom den grundläggande behörigheten ska sökande till utbildningar till trafiklärare

  • ha uppnått kunskaper motsvarande betygsnivå lägst E i svenska 2 eller svenska som andra språk 2 eller motsvarande kunskaper
  • inneha körkort med förarbehörighet B, och under sammanlagt minst 18 månader av de senaste tio åren haft ett körkort med sådan behörighet, och ha vana och skicklighet att köra fordon av det slag som avses i punkt 2,
  • kunna styrka sin allsidiga kör- och trafikvana genom en körbedömning genomförd av behörig trafikskola. (Mer information om detta kommer snart)

Kurser

Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.

Antal platser

Vi tar emot max 20 studerande på utbildningen.

Ansökan

Vi öppnar ansökan i slutet på februari 2020 inför utbildningsstarten den
24 augusti. Se till att du har dina betyg och eventuella intyg inskannade så att du kan ladda upp dem i ansökan. Vi tar inte emot några betyg/intyg i pappersformat. 

CSN

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den