Byst av Fröding och diktvägg
Elev mixar drinkar bakom en bardisk.

Frödingutställningen

Huvudbyggnaden plan 2.

Permanent utställning om Fröding från 2010 som finns på på huvudbyggnadens övervåning. Utställningen kan bara besökas i samband med den guidade visningen Berättelsen om Fröding som innehåller bland annat tematiska nedslag kring Frödings konstnärskap.

 

Ryamattor

Slöjdens hus, Västra flygeln plan 2.

Tillfällig utställning om ryamattor som finns på Västra flygelns övervåning. Utställningen står fram till och med september 2023. Ryorna som visas kommer från Värmlands hemslöjd, vars efterträdare sedan 1990 är Länshemslöjdsföreningen. De äldsta ryorna i utställningen är från 1940-talet. Arrangeras av Länshemslöjdsföreningen i Värmland som finns i Slöjdens hus/ Västra flygeln på Alsters herrgård.

 

Ryamattor
Per Clarholm på Alsters herrgård. Matsalen.

Per Clarholm på Alsters herrgård 1928-1942

Galleriet, Östra flygeln.

I september 2023 visas en utställning om överläkare Per Clarholms tid på Alsters herrgård 1928-1942. Hans stora samlingar av möbler, porslin, antikviteter och konst dokumenterades av fotografen Dan Gunner på 1930-talet.

Per Clarholm var den sista privata ägaren till Alsters herrgård. Han var en välkänd, skicklig och omtyckt läkare som 1910 blev överläkare på kirurgiska avdelningen hade därmed även ledarskap för hela Karlstads lasarett. Han var politisk aktiv och satt med i ett flertal styrelser.

På resor inom och utom landet och framförallt på auktioner i Värmland, inköpte Per Clarholm bland annat möbler, keramik och Napoleonica.

Vävda Rum

Vävda rum - Sveriges största utställning med virtuell offentlig konst, är landets första nationella utställning i augmented reality. I appen kan besökare uppleva nya interaktiva verk av tio samtidskonstnärer, med interventioner i det offentliga rummet i form av allt från skulpturala sociala nätverk till en interaktiv renhjord eller en vattenande vars utseende påverkas av lokala väderdata.

Utställningen visas av konst- och kulturföreningar i nästan hälften av Sveriges kommuner mellan 20 maj och 30 september 2023. Konstverken använder sig av den senaste tekniken för att skapa en uppslukande upplevelse utöver det vanliga. På Alsters herrgård i herrgårdsparken finner du verket Ögonsvävare vid Pseudo Monas fontän av konstnärsduon Lundahl & Seitl.

Appen Vävda Rum laddas ner på AppStore eller Google Play.

Vävda rum

Utställningar

På Alsters herrgård finns flera utställningar där den enda permanenta utställningen finns på huvudbyggnadens övervåning och kretsar kring Frödings liv och författarskap. Under sommaren presenteras olika tillfälliga utställningar i bland annat i flyglarna.

Sidan uppdaterad: 2023-09-09

5 Oktober 2023