Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Postcards with mountains

Postcards with mountains

Utställningen Postcards with mountains utgår från konstnären Martin Eltermanns konstpublikation med samma namn, i vilken han bjuder in andra konstnärer att tolka vykort med bergsmotiv, ur sin samling.

Utställningen pågår 1 maj-23 juni i Östra Flygelns galleri samt cafésalongerna i huvudbyggnaden.

Konstnären om utställningen

Jag har under en längre tid samlat på vykort med berg. Även om jag inte minns riktigt hur det började så har orden Voglio vedere le mie montagne från början omgett samlingen och det fortsatta samlandet. Det betyder Jag vill se mina berg. Det var den italienska målaren Giovanni Segantini, mest berömd för sina stora idylliska målningar av Alperna, som yttrade dessa ord. År 1899 låg han för döden i sin säng i en liten stuga i Schweiz. Plötsligt bad han om att bli lyft fram till fönstret för att en sista gång få se sina älskade berg.

När jag hade samlat några år började jag höra historier om hur mamma och hennes familj åkte på bilsemestrar uppåt landet i sommarvärmen. Inget märkligt med det kanske, men en dag visade mormor mig sina pärmar med vykort som hon köpt på dessa resor. Det var vykort efter vykort med berg. Det visade sig att hon också samlade och mormors vykort är nu en del av samlingen och samlandet fortsätter.

Postcards with mountains

Under senare år har samlingen blivit utgångspunkt för publikationen Postcards with mountains. Där konstnärer väljer ett vykort ur samlingen och gör sedan ett verk utifrån det valda vykortet. I publikationen har sen varje konstnär ett uppslag, där det valda vykortet oftast visas till vänster och konstnärens verk till höger. Det är ett projekt som kanske främst, tror jag, handlar om skapande. Där det valda vykortet blir konstnärens början till ett nytt verk. Hittills har 60 konstnärer medverkat i de olika publikationerna.

I utställningen visas ett urval av dessa konstnärer, och deras uppslag, som större utskrifter. Man kan man också ta del av samlingen av vykort med berg. Där hittar man även texter av konstnärerna där de skrivit om varför de valde vykortet som de valde.

Om konstnären

Martin Eltermann föddes 1985 i Skara. Han började sin konstnärliga utbildning på Kyrkeruds Folkhögskola i Årjäng och fortsatte vidare på Akademin Valand och Umeå Konsthögskola, varifrån han har sin masterexamen i fri konst. Nu är han bosatt och verksam i Grums.

Samlandet är del av Martins konstnärskap, någonting som hela tiden upprepas och pågår. Det är på det sättet han vill se sin konst. Postcards with mountains har tidigare visats, i olika former, på Galleri Verkligheten i Umeå, Malmö Konsthalls Mellanrummet och på Stationen i Svenshögen.

Sidan publicerad: 2024-04-23

Sidan uppdaterad: 2024-04-26

Hittade du det du sökte på sidan?