Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Symbios - Ingeborg Paulsrud
Symbios - Ingeborg Paulsrud

Symbios - Ingeborg Paulsrud

Symbios
Ingeborg Paulsrud

28 juni - 18 augusti

Konstnären Ingeborg Paulsrud har efter åratal av konststudier vid olika konsthögskolor i Sverige och utomlands återvänt till sin barndoms Karlstad. I utställningen Symbios berör hon de största existentiella frågorna om livet och döden, hur den ovillkorliga och ofta brutala naturen och den moderna människan är förbundna och står i relation till varandra.

Utställningen pågår 28 juni-18 augusti i Östra Flygelns galleri samt cafésalongerna i huvudbyggnaden.

Fri entré.

Symbios

Konstnären om utställningen

Av natur är vi komna, och natur ska vi åter bli. Däremellan ska vi leva bland radhus och skatteavdrag utan en tanke på att vi själva är en naturlig del av jordens flora och fauna. Naturlagarna känns långt borta, men avståndet måste upprätthållas. Befinner vi oss i naturen är vi där på dess villkor. 

Naturen visar ingen nåd. Den har ingen agenda, och därmed varken goda eller onda avsikter. Den har ingen möjlighet att ta hänsyn, och heller ingen tanke på det. Naturen bara är. Vi är välkomna in i den, men utan kunskap är det en farlig samexistens.

Med distans till våra rötter har vi skapat ett städat samhällssystem där ordning motsvarar anpassning. Många söker sig tillbaka till skogen, men under olika förutsättningar. Att likställa utomhusvistelse med fysisk hälsa är ett sunt mönster som passar in i samhällsmallen. Andra tar avbrott från en vardag som är svår att smälta in i. Vi tar in krukväxter och ofarliga djur i våra hem, och tillsammans med dem utgör vi våra egna stycken tam natur.

Ändå dras vi till det vilda. Att vistas där har en avslappnande effekt. Vi mår bra av att uppleva en kontakt med skog och mark. Med fika och sittunderlag tar vi oss ut i skogen. Kanske vi hittar ett omkullfallet träd att luta oss mot, en rotvälta att titta på, känner mjuk mossa under fötterna där den täcker och närs av förmultnade djur som en gång sprang ovanpå den. Där kan vi sitta och lyssna på vinden som lugnande smeker våra kinder. Alla våldsamma naturkrafter känns långt bort. Men spåren finns kvar. Vi njuter av stillheten bland ruinerna av naturens egen brutalitet.

I hårda vändningar kastas skogens egna träd omkull av vindar som vanligtvis viskar mjukt i trädkronorna. Vilda djur som levt sina liv i skogens skydd blir skadade och dör utan att naturen gör något för att rädda dem. Istället blir de andra djurs räddning från kyla och svält. Det eviga kretsloppet, utan en tanke på individens öde. Vackert och skoningslöst på samma gång. Ibland frågar jag mig om avståndet är tillräckligt stort. Kan bostadsområdena skydda oss? Kanske är vi närmare naturens öde än vi tror.

Symbios

Om konstnären

Ingeborg Paulsrud, född 1992 i norska Gjövik, är bosatt och verksam i Karlstad, hon arbetar främst med måleri och performance. Med en masterutbildning i Fri Konst från Umeå Konsthögskola och en kandidatexamen från Akademin Valand på meritlistan är hon nu tillbaka i Karlstad där hon växte upp. Paulsrud är representerad av Galleri Mats Bergman (Karlstad och Stockholm), Galleri Zink (Lillehammer) och Galleri GSA (Stockholm). Hon har tidigare synts som finalist till Kirunastipendiet och i utställningen ”Nattvandrare” på galleri Mats Bergman i Karlstad.

Ingeborg Paulsrud

Sidan publicerad: 2024-05-17

Sidan uppdaterad: 2024-06-14

Hittade du det du sökte på sidan?