Arkitekturpriset

I Karlstads kommun vill vi uppmärksamma ny god arkitektur. Varje år delar Stadsbyggnadsnämnden därför ut pris till en väl utförd om-, till- eller nybyggnad.

Arkitekturpriset ska uppmärksamma ny, god arkitektur i Karlstad. Objekten ska ligga i Karlstads kommun och helst ha genomförts under det senaste året. All slags bebyggelse och fysisk omgestaltning kan få arkitekturpriset.

Nominering av årets bästa nya arkitektur

Vilken byggnad eller plats tycker du ska uppmärksammas? Nominera genom att ange vilken byggnad nomineringen gäller och en motivering till varför du tycker just den förtjänar priset. Mejla ditt förslag till stadsbyggnadsforvaltningen@karlstad.se

Nominering till 2023 års pris pågick till den 8 mars, 2024. Nu är priset utdelat och nomineringen är stängd till början av 2025.

Bygglovsenheten

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till Kontaktcenter. Våra kommunvägledare kan ge svar direkt på frågor som gäller anmälan och ansökan om bygglov samt status på ditt ärende. De hjälper också till med att beställa ritningar.

Telefontider bygglovsenheten

Bygglovsenheten nås via Kontaktcenter på telefon 054-540 00 00:
Måndagar, onsdagar och fredagar 10.00-12.00

Besöksadress

Gustaf Lovéns gata 30, Samhällsbyggnadshuset

652 26 Karlstad

Besökstider: Måndagar, onsdagar och fredagar 10.00-11.30

Boka gärna ditt besök i förväg.

Några tidigare vinnare

Priset har delats ut sedan 1986 och hette fram till och med 2016 Byggnadspriset. Sedan 2017 går priset under namnet Arkitekturpriset.

2023 – Karlstadshus och Mondo arkitekter för ny-, om- och tillbyggnad av kvarteret Hyttan mellan Stenbron och KCCC. Ett hedersomnämnande delades ut till nya Färjestadsbron och teknik- och fastighetsförvaltningen.

2022 – Lecab Plaza, Mondo arkitekter i Karlstad. Ett flerbostadshus i sju och 13 våningar med fasader i tegel och puts.

2021 – Stadshotellets tillbyggnad, Tengbom arkitekter genom Anki Haasma och Rémi Mazzenga som står för arkitekturen och Elite Stadshotell Karlstad är byggherre.
Hedersomnämnande går till Kvarteret Gäddan på Grevgatan 6. Kjellander Sjöberg Arkitektkontor står för arkitekturen medan Wermlands Invest är byggherre.

2020 – Kronoteket på Kronoparken, priset tas emot av teknik- och fastighetsförvaltningen, Karlstads kommun. Hedersomnämnande till Tingvalla fastigheter för renovering av byggnaden på Östra Torggatan 20.

2019 – Flerbostadshuset på Sundsta, i direkt anslutning till Tingvallabrons landfäste. Priset tas emot av Karlstadshus AB.

2018 – Löfberg Fastigheter för sina Docklands-inspirerade flerbostadshus i Inre hamn. Byggnaderna är ritade av Tengbom arkitekter

2017 – Löfberg Fastigheter för flerbostadshus vid Pråmkanalen vid Inre hamn. Byggnaderna är ritade av Tengbom arkitekter.

2016 – Teknik- och fastighetsförvaltningen, Karlstads kommun, för Stockfallets gruppboende. Byggnaderna är ritade av Klara arkitekter.

2015 – Albér Fastigheter AB för kvarteret Duvan. För ombyggnad av handels-, kontors- och parkeringsytor i kvarteret Duvan i Tingvallastaden.

2014 – Karlstadhus AB för ombyggnad och varsam renovering av Frälsningsarméns gamla lokaler i kvarteret Bävern i Haga, som nu har fått centralt belägna hyresrätter.


Karlstad årets arkitekturkommun - fyra år i rad

Priset är en samverkan mellan vad arkitektkåren ger för omdömen och statistik gällande byggandet i kommunen.

Pris för byggnadsvård

Stadsbyggnadsnämnden delar även ut Byggnadsvårdspriset för att belöna och uppmuntra särskilt värdefulla insatser inom byggnadsvården och byggnadskulturen.

Taggar för sidan

Bygglov

Sidan uppdaterad: 2024-06-03

18 Juni 2024