Man grillar pizza i hemmabyggd pizzaugn.

Lokalproducerad pizza till middag?

Semestertider! Du har haft en heldag på stranden och det är dags att åka hem och äta middag. Efter att ha grillat i fyra dagar i rad, är du dock sugen på något annat. Du sneglar över till grannen och ser att han installerat en ny pizzaugn.

– Kom och ät med oss!

Vad du inte vet är att pizzaugnen är gjord av material som fått nytt liv genom den lokala bygghandeln Sola byggåterbruk. Det här betyder att grannen både kommit billigt undan och gjort en insats för klimatet.

Visste du att..?

  • Bygg- och anläggningssektorn står för cirka 20 procent av Sveriges klimatutsläpp. Och de största utsläppen inom denna sektorn kommer från tillverkningsprocessen av material och produkter. Så tänk ett extra varv inför din nästa renovering. Behöver du verkligen renovera? Och kan du köpa ditt material second hand?
  • Du kan köpa 393 begagnade jackor för samma klimatpåverkan som en ny jacka. Dessutom används plagg i genomsnitt endast 7-8 gånger. Vilken jacka väljer du?
  • Du kan be om att få en återanvändbar förpackning när du köper take away. Det har nyligen införts nya krav för verksamheter som serverar mat och dryck med mer än 150 engångsförpackningar per dag. Enligt dessa regler måste företagen erbjuda möjligheten att få drycken/maten serverad i en återanvändbar mugg/matlåda (förutom produkter gjorda i papper som inte är kemiskt modifierat). Nästa gång du köper take away, tänk på att välja ett återanvändningsbart material.
  • Det är lätt att lämna dina grejer till återbruk på Våxnäs återvinningscentral. Där finns Återbruksboden, där flera olika återbrukare samlas med det gemensamma målet att låta grejerna du inte längre vill ha, få ett nytt liv. Gamla utslitna vattenslangar förvandlas till väskhandtag, skidpjäxor får fortsätta åka nedför och möbler kan flytta in i nya hem. Så låt dina prylar cirkulera, i stället för att slänga dem. Du hittar Återbruksboden direkt till vänster när du kört in.
  • Du kan köpa 13 begagnade köksuppsättningar för samma klimat- och miljöpåverkan som en ny. Eller 9 begagnade soffor med samma påverkan som en ny. Det är inte bara klimatet som tjänar på ditt val utan också din ekonomi. Så fram med mobilen och surfa loss på Smarta Kartan Karlstad för att hitta second hand nära dig!

Sidan uppdaterad: 2024-05-15

18 Juni 2024