Sälja eller servera mat som privatperson

Ska du sälja eller servera mat? Om du som privatperson vill sälja eller servera livsmedel måste du i vissa fall anmäla din verksamhet för registrering till miljöförvaltningen. Är det en tillfällig verksamhet behöver den inte registreras.

Försäljning eller servering av livsmedel som sker tillfälligt behöver inte anmälas för registrering hos miljöförvaltningen. Hur många gånger verksamheten behöver ske för att räknas som kontinuerlig finns det inget exakt svar på. Det beror också på vilken typ av hantering det rör sig om. Det är kontinuitet och omfattning som avgör om en anmälan om registrering behöver göras.

En enskild persons hantering, beredning eller lagring av livsmedel som konsumeras av en privat krets, till exempel till en klassfest eller bröllop, kräver inte heller någon registrering.

God hygien och rätt temperaturer

Även om du inte behöver registrera din verksamhet behöver du tänka på några viktiga saker: till exempel att du ska tvätta händerna och hålla en god handhygien när du har hand om maten, att du har koll på förvaringstemperaturer och att livsmedlen inte förvaras på golvet eller marken.

 

Vill du veta mer?

Kontakta vår livsmedelskundtjänst på telefon 054-540 46 80 eller läs här om vad som gäller för att starta livsmedelsverksamhet.

Taggar för sidan

Livsmedel

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

14 Juni 2024