Starta, ändra eller avsluta livsmedelsverksamhet
Om du vill starta eller ta över en verksamhet med livsmedelshantering ska du lämna in en anmälan om registrering till oss på miljöförvaltningen. Registreringen görs för att vi ska veta att livsmedelsverksamheten finns så att vi kan planera och utföra kontroll.
Företagsservice hjälper dig
Som ny företagare är det mycket att tänka på och du kan få hjälp med dina ärenden av kommunens företagsservice. Läs mer och boka ett möte med Företagsservice.
Registrera din verksamhet innan du startar
Du behöver registrera din livsmedelsanläggning hos miljöförvaltningen minst två veckor innan du startar. Det gäller för alla typer av livsmedelsverksamheter som restaurang, butik, food truck, försäljning av kosttillskott och matmäklare.
När vi fått in din anmälan handlägger och registrerar vi den. Du får en bekräftelse på att din livsmedelsverksamhet är registrerad hos oss. Efter att du startat gör vi en kontroll för att se att verksamheten uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Om kraven inte uppfylls kan hela eller delar av verksamheten förbjudas till dess att bristerna åtgärdats.
Har du frågor eller behöver hjälp med e-tjänsten?
Hör av dig till oss på Kontaktcenter så hjälper vi dig eller hänvisar dig rätt.
Ring, mejla eller besök oss i Bibliotekshuset.
Livsmedelsverksamhet med vatten från egen brunn
Har din livsmedelsverksamhet vatten från egen brunn behöver du göra en separat registrering för dricksvattenverksamhet.
Anmäl förändringar
Registreringen är knuten till livsmedelsföretagaren och ändrade ägarförhållanden ska anmälas precis som en ny verksamhet. Större ändringar i verksamheten, till exempel ombyggnationer, förändringar i sortimentet eller större förändring i produktionsvolym ska också meddelas till oss på miljöförvaltningen.
När du avslutar din verksamhet vill vi veta det
När din verksamhet upphör är det viktigt att du informerar miljöförvaltningen.
Sanktionsavgift
Den som påbörjar en livsmedelsverksamhet utan att först anmält den till oss på miljöförvaltningen riskerar att få betala en sanktionsavgift, som tillfaller staten. Det gäller även om du tar över en redan registrerad verksamhet och inte anmäler det. Sanktionsavgiften kan vara från 2 500 kr upp till 75 000 kr.
Andra tillstånd du kan behöva innan start
Du kan behöva kontakta andra instanser för att få de tillstånd som krävs.
- Hyresvärden/fastighetsägaren: kan din verksamhet tillåtas i huset?
- Bygglov och bygganmälan.
- Livsmedelsverksamheter ska installera en fettavskiljare som tar hand om fettet i avloppsvattnet.
- Abonnemang för avfallshantering.
- Sotare: vilka krav finns för ventilationen i din verksamhet?
- Utrustning som innehåller köldmedium.
- Tillstånd om alkohol och tobak i Karlstads kommun.
- Uteservering, uppställning av mobil anläggning på offentlig plats och skyltar.
- Polisens information om användande av offentlig plats.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Upppställning av mobil verksamhet/food truck i Karlstads kommun.
Krav för säkra livsmedel
Det finns en held del krav som du som livsmedelsföretagare behöver uppfylla. Här finns länkar till några matnyttiga sidor:
- Grundläggande livsmedelshygien på flera språk från Världshälsoorganisationen, WHO. Broschyren "Fem nycklar till säkrare mat" från WHO
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Affisch från WHO om livsmedelshygien.
Länk till annan webbplats.
- Livsmedelslokalen ska vara utformad och anpassad till den hantering du har.
- Livsmedelshygien: Minimera risken för matförgiftning och håll nere mängden mat som måste slängas.
- Bra arbetssätt och tydliga rutiner ger säkrare livsmedel.
Sidan uppdaterad: 2023-05-19
Hittade du rätt information på sidan?