Krav på din livsmedelslokal
Livsmedelslokalen ska vara utformad och anpassad till den hantering du har. Den ska hållas ren och vara i gott skick. Det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att bedöma om lokalen är lämplig.
-
Kontaktcenter
Västra Torggatan 26, Bibliotekshuset
651 84 Karlstad
Öppettider: Måndag till fredag 08.00-16.30
Krav på en livsmedelslokal
Lokalens utformning och inredning ska göra det möjligt att sköta all hantering av livsmedel på ett hygieniskt sätt. Här är några exempel:
- Ytor ska vara gjorda av material som är släta, täta och lätta att rengöra.
- Kemikalier och städutrustning ska förvaras skiljt från livsmedel.
- Skadedjur ska inte kunna ta sig in i lokalen.
- Det ska finnas tillräckligt med arbetsytor, utrymme för beredning, varumottagning och för förvaring. Det handlar om till exempel lager, förråd, kylar och frysar. Det ska finnas lämplig utrustning för exempelvis nedkylning och varmhållning.
- Det ska också finnas tillgång till varmt och kallt rinnande vatten. Särskild plats för handtvätt med rinnande vatten, flytande tvål och pappershanddukar.
- En särskild toalett för livsmedelspersonalen.
- Diskning ska ske i ett separat diskutrymme.
- Ventilationen ska vara anpassad efter verksamheten.
- Sopor ska förvaras åtskilda från livsmedelshanteringen.
- Flödet genom lokalen ska vara utformat så att smutsig disk och avfall inte transporteras genom beredningsutrymmen där oförpackade livsmedel hanteras.
- Omklädningsrum bör vara placerat så att det går att byta om till arbetskläder innan man kommer in i köket.
- Har verksamheten vatten från egen brunn är det viktigt att vattnet uppfyller kvalitetskraven och en registrering behöver göras för dricksvattenverksamheten.
- Mobila verksamheter och foodtrucks räknas också som livsmedelslokaler. Det är viktigt att du till exempel har möjlighet till god handhygien, kan förvara dina livsmedel i rätt temperatur och att du slänger ditt avfall på tillåten plats.
Känner du dig osäker på vad som gäller för din livsmedelslokal kan du ta hjälp av din branschorganisation eller av en en livsmedelskonsult.
Livsmedelsverksamhet i din bostad
Det är möjligt att driva livsmedelsföretag från den egna bostaden. Bara det finns förutsättningar att upprätthålla en god hygien och att garantera att det som säljs är säkert.
Information hos Livsmedelverket
Sidan uppdaterad: 2025-05-23
Hittade du det du sökte på sidan?