Vid rening av avloppsvattnet får vi ut slam. Av slammet kan vi sedan göra fordonsgas och gödsel.
Vid rening av avloppsvattnet får vi ut slam som restprodukt. Slammet används för att göra fordonsgas. Det slam som blir kvar efter fordonsgasen har framställts används som gödsel och sprids på åkermark. Slammet från Sjöstadsverket är kvalitetssäkrat enligt Revaq. Att slammet är Revaq-certifierat innebär att det är godkänt som växtnäring inom jordbruket. Revaq är ett certifieringssystem inom Svenskt vatten, branschorganisationen för Sveriges VA-organisationer.
Avloppsslam bildas i reningsverken när avloppsvattnet renas. Det består av organiskt material, näringsämnen och nästan allt annat som vi spolar ner i avloppet. I vår slammottagning avvattnas slammet och förtjockas. Sen skickas det till vår rötkammare där det blir biogas. Efter det kan vi framställa fordonsgas.
Slammet är näringsrikt men innehåller också metaller och föroreningar. Eftersom slammet innehåller näringsämnen så finns det ett långsiktigt miljömål om att återföra dessa till marken. För fosfor, som är en ändlig resurs, har riksdagen satt upp ett miljömål att minst 60 procent av fosforn i avloppsslam ska återföras till marken.
För att bidra till att målet uppfylls har Karlstads kommun kvalitetssäkrat återvinningen av avloppsslam och certifierat det genom att ansluta sitt största avloppsreningsverk, Sjöstadsverket, till Revaq.
Här kan du läsa ett utdrag ur Karlstads kommuns slampolicy:
Karlstads kommun ska eftersträva att det slam som produceras vid Sjöstadsverket ska vara av sådan kvalitet att det på ett säkert sätt kan användas inom jordbruket. På så sätt skapas ett hållbart kretslopp där växtnäring i form av fosfor återförs från avloppsslam till åkermark i enlighet med de nationella miljömålen.
Detta uppnås genom att vi ska:
Du kan göra en stor miljöinsats genom att konsekvent välja miljömärkta produkter och tänka på vad du spolar ner i avloppet. Tillsammans kan vi fortsätta skapa rent vatten och hållbart kretslopp!
Sidan uppdaterad: 2025-03-17