Fem personer sitter vid eld.

Hållbart så klart

På en plats med en stor glad sol som symbol är det naturligt och självklart att ta stor miljöhänsyn. Invånarna tar gärna bussen eller cykeln till jobbet. Vårt mål är att göra både Karlstadsregionen och planeten lite grönare och skönare.

I Karlstad har hållbarhet länge stått i fokus och cirkulär konsumtion ligger oss varmt om hjärtat. Vi driver både second hand-butiken Solareturen, Sola byggåterbruk, och Fritidsbanken. Två gånger per år arrangerar vi även Second hand-rundan i hela kommunen. Karlstad blev också den första staden i Sverige att utses till Fairtrade City och vi har fått utmärkelsen Årets Fairtrade City två gånger.

Den lokala busstrafiken drivs med förnybar energi och vi är en av Sveriges cykelvänligaste regioner. Förskolorna i Karlstad är giftfria och hållbara, skolorna satsar på klimatsmart mat tillagad från grunden, gymnasieskolorna odlar exempelvis sallad och kryddor själva.

Kort och gott - vill du leva mer hållbart finns det goda möjligheter här hos oss i Karlstad!

karlstad.se/levahallbart

Barnens röster viktiga i klimatomställningen

Som första kommun i landet lanserades här Elevborgarråd för klimatet. Här kan elever, som en del av undervisningen, vara med och påverka framtidens Karlstad. Rådets uppgift är att ta fram skarpa, konkreta åtgärdsförslag på hur Karlstads kommun kan bli mer
klimatsmart. Hela 967 idéer har lämnats in!

Tre flickor plaskar i älven.

2022 infördes även utmärkelsen Årets unga miljöhjälte som riktar sig till barn och elever som gör insatser för miljön och klimatet.

Sidan uppdaterad: 2024-06-13

23 Juli 2024