God och näringsrik mat är en förutsättning för att orka med dagen och kunna prestera bra i skolan. Maten är kostnadsfri för alla barn och elever på våra skolor och förskolor.
Vi lagar nästan all mat från grunden och använder så mycket ekologiska och närproducerade råvaror som möjligt. Köken arbetar nära barn, elever och personal.
Matsedlarna kan variera mellan skolor och förskolor men vi arbetar med att ha en likartad matsedel även om själva maträtten kan variera. Exempelvis så serverar vi oftast fiskrätter under samma dag.
Du hittar aktuella matsedlar på varje skolas eller förskolas sida här på webbplatsen.
Du kan också se veckans mat via webbappen Mashie. Sök upp ditt barns förskola eller skola för att ta del av menyn.
Genom att ladda ner en så kallad webbapp kan du se måltiderna direkt i mobilen. Appen visar vilken mat som serveras i veckan och du kan enkelt bläddra mellan veckor och dagar genom att dra eller klicka med fingret på skärmen.
Gör så här för att ladda ner webbappen:
Prenumerera på matsedeln i din kalender.
När du har valt en matsedel i appen, går det att prenumerera på den som en så kallad iCalendar, vilket innebär att du får matsedeln direkt in i din kalender, till exempel Outlook. Välj iCalendar i funktionsmenyn i appen.
För dig som av någon anledning inte kan äta den ordinarie maten erbjuder vi specialkost eller anpassad kost.
Du ansöker via blankett som du skriver ut och lämnar in till förskolan eller skolan inför varje läsårsstart.
Vid förändringar eller långvarig frånvaro är det viktigt att du informerar köket och personalen på ditt barns förskola eller skola.
Vi erbjuder specialkost på grund av medicinska orsaker som allergi eller födoämnesintolerans.
Vi erbjuder olika former av anpassad kost som:
Vid behov av anpassad måltid av annan anledning bedöms detta av skolan eller förskolan utifrån kommunens rutin för anpassad måltid. I första hand anpassas måltidsmiljön och i andra hand menyn.
Vegankost kan erbjudas till barn och unga över tre år, men kräver en aktiv ansökan av vårdnadshavare. Vårdnadshavare behöver sedan ta del av information om kommunens respektive vårdnadshavarens ansvar via ett möte. Informationen ges av kostchef och rektor på förskola, samt kostchef och rektor eller skolsköterska på grundskola. Båda vårdnadshavares underskrift krävs för samtycke.
Den ordinarie skollunchen uppfyller kravet på 30 procent av det dagliga energibehovet. Enligt Livsmedelsverket kan det vara svårt att uppnå det kravet med vegankost. De som äter vegankost bör därför dagligen ha en diskussion med skolmåltidspersonalen och följa de råd som de ger, för att få en så näringsrik kost som möjligt.
Skolrestaurangen kommer att använda vissa berikade produkter, exempelvis sojadryck och havreprodukter, för att försöka tillgodose vitaminbehovet. Förutom det behöver vissa vitaminer och mineraler, exempelvis vitamin B12, tas som kosttillskott i hemmet för att garantera en god hälsa.
Livsmedel märkta ”Kan innehålla spår av” serveras till elever som inte har anmält allergi för dessa ämnen. Detta är en varningsmärkning och halterna kan variera i olika produkter och över tid. Att utesluta livsmedel märkta med "kan innehålla spår av" till alla elever skulle minska utbudet av livsmedel kraftigt.
Elever som anmält allergi för ett ämne serveras inte livsmedel märkta med "kan innehålla spår av" såvida inte läkarintyget säger annat och eleven äter dessa livsmedel i hemmet.
Allergi mot jordnötter, nötter och mandel hör till de vanligaste i världen och kan orsaka mycket allvarliga allergiska reaktioner. Därför serveras aldrig dessa livsmedel i skolrestaurangen.
Livsmedel märkta "kan innehålla spår av" ovanstående serveras till elever som inte anmält allergi mot något av dessa ämnen. Därför är det viktigt att anmäla allergi även för dessa livsmedel.
Vi jobbar hela tiden med att minska klimatpåverkan i våra skolkök. Några av de smarta val vi gör är att
Flera av Karlstads kommuns förskolor arbetar med konceptet ”Matmodig i förskolan”. Det handlar om att genom måltidspedagogik locka fram barnens nyfikenhet på hälsosam och hållbar mat. Målet är att öka barnens medvetenhet kring vilken mat som är bra både för hälsan och klimatet.
Sidan uppdaterad: 2024-11-11