Två målare målar väggarna i ett rum.

Måleri

Det här är en utbildning för dig som vill ha ett kreativt, praktiskt och omväxlande yrke. Som målare får du både spackla, slipa, måla och tapetsera.

Studietakt
Heltid

Längd
40 veckor

Studieform
Klassrum

Nivå
Gymnasienivå

Utbildningsform
Lärlingsutbildning

Utbildare
Nobelgymnasiet

En person blandar gips med en mixer.

Om utbildningen

Målare är specialister på behandling av ytor. De arbetar med att måla inom- och utomhusmiljöer och att tapetsera väggar. I arbetet ingår att göra ett noggrant underarbete i form av spackling, slipning och grundmålning. Målare gör också arbeten som dekorationsmålning, ådring och marmorering.

Som målare behöver du vara praktiskt lagd och kunna ta eget ansvar. Att vara målare är ett socialt yrke där du ofta arbetar tillsammans med andra hantverkare och yrkesgrupper inom byggbranschen. I din arbetsroll får du även träffa kunder och företag.

Utbildningsform

Det här är en lärlingsutbildning. Det innebär att utbildningen innehåller både teori i skolan och arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en arbetsplats. En lärlingsutbildning består av minst 70 procent APL där du lär dig yrket med stöd av en handledare. Här får du den yrkeskompetens som krävs för att bli anställningsbar.

En person håller i en spatel med gips på.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du söka en lärlingsanställning på ett måleriföretag. Lärlingsanställningen pågår fram till att du arbetat 6800 timmar. Mellan 5950-6800 timmar kan du göra ett arbetsprov och har sedan möjlighet att bli färdigutbildad målare.

Möjliga framtida arbetsplatser kan exempelvis vara måleriföretag, byggföretag och färghandel.

Ansökan

Just nu finns ingen planerad start för utbildningen. När utbildningen planeras att starta kommer information om ansökan att finnas här.

Förkunskaper

  • Kunskaper i svenska motsvarande svenska som andraspråk delkurs 2 på grundskolenivå.
  • B-körkort är en rekommendation då arbetsplatserna varierar.

Kurser i utbildningen

Kurs

Poäng

Måleri 1
200
Måleri 2200
Måleri 3200
Måleri 4200
Måleriprocessen200

Totalt

1000

Vill du veta mer?

Inte rätt utbildning för dig?

Taggar för sidan

Vuxenutbildning

Sidan uppdaterad: 2024-03-18

20 Maj 2024