Här kan du läsa om betyg och behörighet i gymnasieskolan. Du får också veta hur du beställer kopior av dina gymnasiebetyg.
Den 1 juli 2025 införs gymnasiereformen Gy25 i den svenska gymnasieskolan. Då införs ämnesbetyg som ersätter dagens kursbetyg.
Du som är elev i gymnasieskolan läser olika ämnen. Du kan läsa en eller flera kurser i varje ämne. I ämnen och kurser finns det betygskriterier. De talar om vad du som elev behöver kunna för att få ett visst betyg i ett ämne.
De godkända betygsstegen är E, D, C, B och A. Läraren gör en sammantagen bedömning av dina kunskaper i ämnet och sätter sedan ditt betyg. Som elev har du rätt att få ditt betyg motiverat av läraren.
Betyget F är ett underkänt betyg. Om du riskerar att få ett F i betyg ska du få stöd i form av extra anpassningar i skolan.
I elevportalen hittar du Edlevo där du kan se din studieplan och dina betyg. Du loggar in i elevportalen med samma användarnamn och lösenord som du har till din skoldator.
Dina betyg sparas på de kommunala gymnasieskolorna i ungefär 10 år. Därefter skickas de till Kommunarkivet.
Du som läste vård- och omsorgsprogrammet före år 2000 behöver kontakta Region Värmland för att beställa dina betyg.
Kontakta Region Värmland (regionvarmland.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du som saknar betyg eller har F i en kurs kan göra en prövning. Du måste ha kursen inskriven i din studieplan för att få göra prövning i den.
Karlstads kommunala gymnasieskolor jobbar ständigt med att fler elever ska nå målen. Därför anordnar vi lovskola för våra elever på alla lov förutom jullovet. Om du har behov av extra stöttning i något ämne är du varmt välkommen till våra lovskolor.
För att bli antagen till ett nationellt program i gymnasieskolan behöver du
Dessutom gäller olika behörighetskrav beroende på vilket gymnasieprogram du väljer.
Om du ska söka till ett yrkesprogram måste du minst ha betyget godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan.
Om du ska söka till ett högskoleförberedande program måste du minst ha betyget godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan.
De olika högskoleförberedande programmen har olika behörighetskrav. Om du söker
Den fria kvoten innebär att det finns ett begränsat antal platser som ger elever med särskilda skäl företräde framför övriga sökanden.
Du kan prövas utifrån medicinska eller sociala skäl. Det gäller också dig som har betyg som inte kan jämföras med grundskolans och gymnasieskolans betyg. För att kunna prövas i fri kvot måste du vara behörig till det program du ansöker.
På Elevantagningens webbplats hittar du blanketter för ansökan om prövning i fri kvot och av särskilda skäl.
När det finns fler sökande än platser till ett program görs ett urval baserat på ditt meritvärde. De som har högst meritvärden kommer in.
Meritvärdet är summan av dina 16 eller 17 bästa betyg från högstadiet. Betygen räknas om till siffror. När du räknar ut ditt meritvärde ska du välja det betyg du har eller som du tror att du kommer att få. Du kan använda Skolverkets betygskalkylator för att räkna ut ditt meritvärde.
Skolverket: Betygskalkylator. Länk till annan webbplats.
På Elevantagningens webbplats hittar du tidigare antagningspoäng. Där presenteras det jämförelsetal som den sist antagna på respektive program hade vid respektive antagning.
Elevantagningen: Antagningspoäng. Länk till annan webbplats.
För dig som inte är behörig till ett nationellt gymnasieprogram finns introduktionsprogrammen. Det finns fyra olika introduktionsprogram i de kommunala gymnasieskolorna.
Sidan uppdaterad: 2023-12-01