Skolmat

Våra skolrestauranger serverar vällagad och näringsrik lunch varje dag. Skolmaten kostar ingenting för dig som är gymnasieelev. Här kan du se veckans matsedel och läsa om hur vi jobbar med skolmaten.

Vad serveras idag?

Gymnasieskolornas restauranger serverar tre olika maträtter varje dag. Det finns alltid en dagens rätt, dagens pastarätt och dagens vegetariska rätt.

Som elev kan du kombinera rätterna som du själv önskar. Du kan välja mellan alternativen i salladsbuffén, där bland annat bönor, pasta och olika kolhydrater ingår. Köket serverar alltid mjukt och hårt bröd, ekologisk mjölk och vatten.

Vi hämtar inspiration från trender och eleverna själva för att variera rätterna på matsedeln. Nästan all mat lagar vi från grunden. Vi använder så mycket ekologiska och närproducerade produkter som möjligt.

Behöver du annan mat?

Om du inte kan äta den mat som serveras i skolrestaurangen kan du få annan mat. Specialkost får elever som har medicinska skäl och elever som äter vegankost.

För att få specialkost behöver du lämna in en blankett till skolhälsovården på din skola.

Ansök om specialkost

Ansökan om specialkost ska lämnas in i början av höstterminen varje läsår.

Om elevens behov förändras eller om eleven byter skola behöver du lämna in ett nytt intyg. Om eleven har celiaki eller nötallergi gäller intyget för hela skolgången. När eleven inte längre har behov av specialkost behöver du meddela det till skolsköterskan.

Observera att du behöver lämna in ett läkarintyg från behandlande läkare vid ansökan om specialkost av medicinska skäl, som till exempel allergi, celiaki eller annan överkänslighet. Vid laktosintolerans behöver du inte lämna in ett läkarintyg. Däremot behöver du kontakta elevhälsan.

Behöver du komma i kontakt med specialkostansvarig på din skola? Hör av dig till Kontaktcenter så hjälper vi dig.

Prata med skolmåltidspersonalen för att få en näringsrik kost

Den ordinarie skollunchen uppfyller kravet på 30 procent av det dagliga energibehovet. Enligt Livsmedelsverket kan det vara svårt att uppnå det kravet med vegankost. De som äter vegankost bör därför dagligen ha en diskussion med skolmåltidspersonalen och följa de råd som de ger, för att få en så näringsrik kost som möjligt.

Skolrestaurangen kommer att använda vissa berikade produkter, exempelvis sojadryck och havreprodukter, för att försöka tillgodose vitaminbehovet. Förutom det behöver vissa vitaminer och mineraler, exempelvis vitamin B12, tas som kosttillskott i hemmet för att garantera en god hälsa.

Anpassade måltider

Om du har svårigheter med att delta i den ordinarie skolmåltiden kan du få anpassad måltid. Beroende på vilka behov du har kan vi ge dig stöd under skolmåltiden.

Om du behöver anpassad måltid ska du höra av dig till skolsköterskan eller kuratorn på din skola.

Påverka din skollunch

Tillsammans med våra elever vill vi skapa den bästa skollunchen. Gymnasieskolorna har därför ett programråd en gång per år där eleverna får träffa köket. På så sätt får eleverna möjlighet att diskutera, komma med synpunkter och vara med och påverka skollunchen.

Vi arbetar också tillsammans med eleverna i olika projekt och samarbeten med köken för att skapa engagemang kring skollunchen.

Hållbara måltider

Vi jobbar hela tiden med att minska klimatpåverkan i våra skolkök. Några av de smarta val vi gör är att

  • tillaga mat i säsong och erbjuda mer grönt på matsedeln
  • tillaga ekologisk och svensk mat
  • samarbeta med lokala producenter
  • minska matsvinnet
  • minska användningen av plast och kemikalier.

Här kan du läsa mer om hur vi jobbar med hållbara måltider.

Taggar för sidan

Gymnasieskola

Sidan uppdaterad: 2024-01-30

19 Maj 2024