För att skydda människor, djur och miljön finns det regler om hur hantering av bekämpningsmedel får gå till. Vissa medel får du bara använda om du har särskild utbildning. Vissa platser får bara besprutas om miljöförvaltningen har godkänt det.
Alla bekämpningsmedel är mer eller mindre farliga för hälsan och miljön, därför är det viktigt att du funderar över om du verkligen behöver använda dig av kemiska bekämpningsmedel och att du undviker dem när det är möjligt.
Du får bara använda bekämpningsmedel som är godkända av kemikalieinspektionen. De delas in i tre behörighetsklasser, med olika krav.
På dessa platser är det förbjudet att använda växtskyddsmedel:
Inom dessa områden får klass 3 medel användas.
Mer information om Karlstads kommuns vattenskyddsområden.
Om du upptäcker att bekämpningsmedel har läckt ut eller riskerar att läcka ut ska du meddela räddningstjänsten omedelbart. Om det har läckt ut ska du även kontakta markägaren och miljöförvaltningen. Rester av bekämpningsmedel är farligt avfall och ska hanteras separerat från annat avfall.
All yrkesmässig bekämpning ska dokumenteras i en så kallad sprutjournal. Journalen måste sparas i minst tre år. Säkert växtskydd har exempel på en sprutjournal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och handledning för hur den ska fyllas i.
Vid all bekämpning ska du ha ett skyddsavstånd mellan det som ska bekämpas och det som kan ta skada av bekämpningsmedlet. De skyddsavstånd som du använt vid spridningen ska dokumenteras i sprutjournalen.
Det grundavstånd som alltid ska användas kallas fast markanpassat skyddsavstånd. Det ska ge ett skydd mot marktransport av bekämpningsmedel. Avstånden är de samma år från år och kan gärna ritas in på en karta som bifogas sprutjournalen. Observera att andra eller hårdare krav kan ställas vid anmälningar eller ansökan om tillstånd.
Du bör minst hålla följande fasta skyddsavstånd:
Skyddsavståndet varierar beroende på hur det blåser, vilken temperatur det är och vilken utrustning du har.
Säkert växtskydd erbjuder appen Hjälpredan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som stöd för att göra rätt enligt lagstiftningen. Webbplatsen har också information om anpassat skyddsavstånd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Du bör förvara bekämpningsmedel i ett låst, välventilerat och frostfritt utrymme. Du bör även ha en varningsskylt på dörren. Utrymmet ska vara väl invallat så att eventuella läckage inte kan komma ut i miljön. Kemikalier som kan reagera med varandra ska inte förvaras i samma invallning. Du bör även ha en förteckning över alla bekämpningsmedel som du förvarar.
Besprutningssprutan ska fyllas på i fält eller på en biobädd. Om påfyllningen sker i fält ska du hålla ett skyddsavstånd på minst 30 meter till brunnar, diken, vattendrag och sjöar. Vatten till sprutan får inte tas direkt från vattendrag om det finns risk för att tillblandad vätska kan gå baklänges ut i vattendraget.
På ytor med möjlighet till uppsamling av växtskyddsmedlet eller på biobädd eller motsvarande ytor gäller istället 15 meters skyddsavstånd. Observera att andra eller hårdare krav kan ställas vid anmälningar eller ansökan om tillstånd.
Det finns mycket att tänka på när du använder bekämpningsmedel, till exempel:
Sidan uppdaterad: 2024-08-05