Om något påverkar dina möjligheter att klara dina dagliga aktiviteter kan du få hjälp genom hjälpmedel eller välfärdsteknik. Hjälpmedel kan förskrivas eller hyras mot en avgift. Välfärdsteknik får du genom beslut av kommunen. Det är produkter som hjälper dig att fortsätta vara självständig. Vi har också inspirationsmiljöer med produkter som du kan köpa själv.
Öppettider: Helgfria vardagar klockan 10.00-16.00 (lunchstängt 12-13)
Adress: Ramgatan 7, 653 41 Karlstad
Telefon: 054-540 58 50
Öppettider: Tisdag klockan 13.00–15.00 och torsdag klockan 10.00–12.00.
Adress: Rosenbadsgatan 2, Viken
Telefon: 054-540 52 53
Öppettider: Enligt bokning
Adress: Babordsgatan 11, Orrholmen
Telefon: 054-540 10 36
Västra Torggatan 26, Bibliotekshuset
651 84 Karlstad
Öppettider: Måndag till fredag 08.00-16.30
Det finns två sätt att få hjälpmedel från kommunen
Om ditt hjälpmedel inte fungerar som det ska ringer du till hjälpmedelscentralens felanmälan på telefon 054-540 59 01.
Telefonen är bemannad helgfria vardagar klockan 07.30-10.00, övrig tid telefonsvarare.
Du kontaktar kommunens arbetsterapeut eller fysioterapeut/sjukgymnast genom att ringa till Hemrehab på 054-540 65 00. Hemrehab har telefontid helgfri vardag klockan 09.00–10.00.
Arbetsterapeut eller fysioterapeut/sjukgymnast gör ett hembesök hos dig och gör en bedömning av dina behov. Bedömningen kan eventuellt leda till förskrivning av hjälpmedel. Förskrivna hjälpmedel får du låna kostnadsfritt. Du betalar dock för bedömningen enligt ordinarie taxa för hälso- och sjukvård.
De hjälpmedel som du använder är ett lån från kommunen och de ska återlämnas när du inte längre behöver dem. Du ansvarar själv för återlämningen. Vid problem kontaktar du Hjälpmedelsverksamheten. Kom ihåg att alltid rengöra hjälpmedlen innan de återlämnas.
Det går att hyra hjälpmedel från Hjälpmedelsverksamheten. När du hyr ett hjälpmedel behöver du inte kontakta hjälpmedelsverksamheten i förväg. Att hyra hjälpmedel varierar från 100 kr upp till 600 kr per hyresmånad, beroende av typ av hjälpmedel samt orsak till hyra.
Utkörning och hämtning av hjälpmedel är i första hand ditt eget ansvar men tjänsten kan tillhandahållas av hjälpmedelsverksamheten mot avgift och i mån av tid. Tjänsten är dock obligatorisk för hjälpmedel som kräver speciell hantering, exempelvis vårdsängar. Kom ihåg att alltid rengöra hjälpmedlen innan de återlämnas.
Välfärdsteknik är smarta produkter som hjälper dig att vara självständig och känna dig trygg i ditt hem. Det är tekniska lösningar som är enkla att använda och som kan ge dig en ökad livskvalitet. Vissa produkter erbjuder kommunen via biståndsbeslut och andra genom en hälso- och sjukvårdsinsats.
Hör av dig till Kontaktcenter för att ansöka om välfärdsteknik.
Med en läkemedelsautomat kan du fortsätta ta dina läkemedel självständigt och vara trygg i att du tar rätt dos vid rätt tid. Du bestämmer själv när du tar ditt läkemedel inom ett förbestämt tidsintervall och du behöver inte anpassa dig efter när personalen kommer.
Du betalar avgift för hälso- och sjukvård, men ingenting för själva automaten.
Med en spol- och torkbidé kan du klara toalettbesök mer självständigt. Den passar dig som vill klara dig själv utan att behöva hjälp av någon annan att torka dig. Du kan testa en spol- och torkbidé på alla kommunens trygghetsboenden samt på Resurscentrum.
Du betalar enligt avgift för Hjälp i hemmet måndag-fredag och/eller kvällar, nätter, helger, men ingenting för själva spol- och torkbidén. Kommunen betalar kostnaden för installation.
Behöver du tillsyn under natten kan dina tillsynsbesök göras via en trygghetskamera. Då kan du kan sova i lugn och ro, men ändå känna dig trygg att någon tittar till dig. Den passar dig som inte vill riskera att bli väckt under natten, har minnesproblematik och svårt att känna igen ansikten eller som inte vill ha någon hemma hos dig när du sover. Du kan ha både en trygghetskamera och fysiska besök av personal under natten om du behöver.
Du betalar enligt avgift för Hjälp i hemmet måndag-fredag och/eller kvällar, nätter, helger, men ingenting för själva trygghetskameran.
Med en matassistent kan du klara av att äta själv längre. Har du exempelvis inte full rörlighet i händer och armar eller om du har kraftiga skakningar kan du fortsätta att vara självständig utan att någon annan matar dig.
Du betalar enligt avgift för Hjälp i hemmet måndag-fredag och/eller kvällar, nätter, helger, men ingenting för själva matassistenten.
I inspirationsmiljöerna visas exempel på saker som kan göra det vardagliga livet enklare. Det kan till exempel vara att
Inspirationsmiljöerna är öppna för alla att besöka. Du hittar kontaktuppgifter och öppettider i kontaktrutan högre upp på sidan.
Sidan uppdaterad: 2023-10-02