Vy över bryggorna i Sandgrundsparken

Sandgrundsparken

Sandgrundsparken ligger på en udde i Klarälven, mitt i centrala Karlstad. Det är en park för både vardag och fest. Sommartid nyttjas de öppna ytorna för picknick, spel, spontanidrott, konserter och arrangemang. Vintertid anordnas ibland spännande eldkonstarrangemang

Fakta om parken

Innehåll

Konst

Bänkar

Lekplats

Toalett

Parkering

Storlek

Stor park

Tillgänglighet

Handikapptoalett

Tillgänglig för rullstolsburen

Tillgänglig för rullstolsburen med assistans

Intresserad av

Närhet till café

Blomsterprakt

Konst och skulpturer

Bra plats för picknickfilt

Tillgänglighetsanpassat

Närhet till vatten

Bryggor och blomstrande dalar

Sandgrundsparken ger närhet till vatten och vattenväxter, spännande möjligheter till lek, avkoppling och vackra vyer mot Klarälven. Här kan du ta en paus på bryggorna eller passa på att ta en liten promenad igenom ormbunksdalen och magnoliadalen när du är här. I parken hittar du även krollilja, myskmadra, strutbräken och skogsaster.

magnoliadalen i sandgrundsparken

Hur Sandgrund skapades

År 1929 invigdes Värmlands museum och museipark. Sedan dess har älven byggt upp och format en 300 meter lång, fågelnäbbsliknande sanddeponi på baksidan av museet. Det är den landtungan vi idag kallar för Sandgrundsparken.

Sienapriset 2010

År 2010 vann parken Sienapriset, som är till för att främja god utemiljö och tilldelas ett objekt och dess arkitekt. I motiveringen står det:

”…en tidlös och romantisk skapelse, med säker växtbehandling och terrassering. Här ryms både robusta bryggor, vida utblickar och intima mjukt formade blomstrande rum. Motivet har målats med bred pensel och resultatet har blivit en mycket vacker och användbar park.”

Hitta hit

Sandgrundsparken ligger mitt i Karlstad, mellan östra och västra älvgrenen.

Karta

Du kanske också är intresserad av

Servitris lämnar över fika till man på uteservering.

Mariebergsskogen – Karlstads stadspark

Mariebergsskogen är en stadspark full av fantasi och magi. Här kan du leka, lära och upptäcka naturens och djurens hemligheter. Här finns något att se och göra för nyfikna i alla åldrar. Parken är öppen alla dagar året om och det är fri entré. Vill du veta exakt vad som händer en speciell dag, ja då tittar du in på mariebergsskogen.se. Parken är öppen alla dagar, året runt och det är fri entré.

Parker och grönområden

Bild på fontänen i Stadsträdgården med blommor runt om

Stadsträdgården

I den vackra Stadsträdgården växer så mycket som 800 olika arter av buskar, träd och blommor. Det är en stor och vacker park med intressant växtlighet, fina gångstråk, sittplatser, café och fontän.

Parker och grönområden

Sommarblommor i museiparken 2015

Museiparken

Museiparken ligger centralt i Karlstad. Området är populärt för picknick, kulturvandringar, evenemang och lek. Här finns skulpturer, en lekplats, spegeldamm, stora gräsytor och vackra blomplanteringar.

Parker och grönområden

Taggar för sidan

Parker och grönområden

Sidan uppdaterad: 2024-06-12

18 Juni 2024