En familj på två vuxna och två barn som befinner sig i en båthamn
Linn Malmén

Skattkärr - bykänsla precis intill Vänerns strand

Ortsborna beskriver Skattkärr som familjärt med bykänsla, ett rikt föreningsliv, bra gemenskap och fin natur. För att inte tala om den där utsikten över vattnet. Tänk dig att kunna ha en egen båt i småbåtshamnen för en utflykt till de närbelägna öarna på somrarna. Låter det inte lockande? Välkommen till Skattkärr du också!

Upptäck Skattkärr

Kommunikationerna är bra och när busstrafiken går som tätast så går det en buss i halvtimmen in till Karlstad. För den som hellre tar cykeln så kan man cykla milen hela vägen.

Vårt hus är samlingsplatsen i Skattkärr - ett allaktivitetshus för alla åldrar. Här finns fritidsgård, olika typer av föreningsverksamhet och ett gym.

Tegelparken som stod klar 2018 är en annan välbesökt plats för alla åldrar. I lekparken finns bland annat en särskild yta för skateboard, inlines och sparkcykel, gungor av olika slag, rutschkana, lekhus och kryptunnel. Bredvid är det full aktivitet på boulebanorna.

Två barn gungar

Vem har inte spelat fotboll på Skogvallens IP?

De flesta barn i Skattkärr har någon gång provat på fotboll på Skogvallens idrottsplats. Här spelas det också tennis och utövas orientering. Det finns en konstgräsplan, en naturgräsplan, två tennisbanor och motionsspår. På vintertid är det full fart med skid- och skridskoåkning. Bandy, ridning och innebandy är andra sporter som finns i Skattkärr. Utöver idrotten så har Pingstkyrkan och scouterna en aktiv ungdomsverksamhet.

Service på orten

I Skattkärr är det god gemenskap och bra sammanhållning. Längs Skattkärrsvägen som går genom samhället finns frisör, bibliotek, bensinstation, mataffär, gym, massör och läkare. Det finns seniorboende och flera förskolor att välja bland och Skattkärsskolan med elever från förskoleklass till sexan. Calandkoncernen, Hedbergs mekaniska och Torgnys trä hör till de större företagen i området.

Mysiga utflyktsmål

Det är cykelavstånd till många trevliga utflyktsmål: Lungvik, Kungsnäs, Gapern och Alster, med badplats, vackra vandringsleder och Alsters herrgård - Gustaf Frödings minnesgård. Och i Alster byggs det mycket bostäder just nu.

Ett annat stort besöksmål är Jäverön dit man kan åka med färja från Skattkärr. Det går också att ta sig dit med egen båt eller båtbuss. Ön är 900 hektar stor och här finns det fina vandringsleder, badplatser och många smultronställen. Herrön strax söder om Skattkärr är ett annat mysigt område med fågeltorn och betad strandäng.

Drömmen om en egen båt i hamnen

Sammanlagt bor det drygt 3300 invånare i Skattkärr med omland. I själva tätorten Skattkärr bor det 2 200 personer. Ortsborna själva beskriver Skattkärr som familjärt med bykänsla, ett rikt föreningsliv, bra gemenskap och fin natur. För att inte tala om den där utsikten över vattnet. Tänk dig att kunna ha en egen båt i småbåtshamnen för en fisketur eller utflykt till de närbelägna öarna på somrarna. Låter det inte lockande? Välkommen till Skattkärr du också!

Kul fakta om Skattkärr

  • Visste du att det finns ett buddhistiskt tempel som är en social och andlig mötesplats för människor från hela Sverige i Spånga i Östra Fågelvik?
  • Förr tillverkades det tegel och kakelugnar i Skattkärr. Den nya centrumparken – Tegelparken – har fått sitt namn efter Skattkärrs tegel- och kakelfabrik som lades ned 1959 efter en brand.
  • Det finns många hemliga bärskogar runt om i Skattkärr.

Sidan uppdaterad: 2024-05-08

22 Juni 2024