Hållbart resande

Alla har olika förutsättningar och bil är ett viktigt transportmedel för många för att ha en fungerande vardag. Men för de som kan och har möjlighet så vill vi gärna uppmuntra fler till att prova på olika alternativ. Det vi vet i dag är att av alla korta resor som genomförs, det vill säga resor är upp till 5 km, så genomförs mer än hälften av de resorna i bil.

Vi vet också att det bor 60 000 Karlstadsbor inom fem kilometer från Stora torget, så det finns stor potential för många att använda andra färdsätt än bilen. Utanför stadskärnan finns också ett bra utbud av kollektivtrafik för resor. Ett mer hållbart resande ger mindre trängsel, minskade utsläpp och lägre bullernivåer i staden, vilket bidrar till mer attraktiva miljöer.

Ta steget och res mer kollektivt

Har du någonsin övervägt att byta ut bilen mot kollektivtrafiken? Det finns flera anledningar till varför det kan vara fördelaktigt att resa mer med kollektivtrafik och anamma en hållbarare livsstil. Genom att ändra ditt beteende och välja kollektivtrafiken kan du göra en positiv inverkan på både miljön och ditt eget liv. Här är några fördelar som kan inspirera dig att ta steget:

  • Minskat koldioxidavtryck: Genom att välja kollektivtrafik istället för att köra bil minskar du din egen klimatpåverkan. Genom att fler personer väljer att resa tillsammans minskar vi de totala utsläppen av växthusgaser och hjälper till att bekämpa klimatförändringarna. Det är ett enkelt sätt att göra en stor skillnad.
  • Mindre trafikstockningar: En av de mest frustrerande aspekterna av att köra bil är att fastna i trafikstockningar. Genom att resa med kollektivtrafik kan du undvika den dagliga stressen och spara värdefull tid. Du kan använda restiden för att läsa, lyssna på musik eller bara koppla av utan att behöva koncentrera dig på att köra.
  • Kostnadsbesparingar: Att äga och underhålla en bil kan vara dyrt. Genom att välja kollektivtrafik kan du spara pengar på bränsle, parkering och fordonets underhållskostnader. Du behöver inte oroa dig för bensinpriser, dyra parkeringsavgifter eller dyra reparationer. Istället kan du använda dina pengar på saker som du verkligen uppskattar.
  • Förbättrad hälsa och välbefinnande: Genom att resa med kollektivtrafik kan du öka din fysiska aktivitet. Genom att gå till och från hållplatser eller byta mellan olika färdmedel får du in mer motion i din vardag. Dessutom ger kollektivtrafiken dig möjlighet att slappna av och minska stressnivåerna, vilket bidrar till förbättrad mental hälsa.

Cykla för hälsan, plånboken och klimatet

Visste du att om tio personer på en arbetsplats som alla har fem km till jobbet börjar cykla fem dagar i veckan tur och retur under sex månader, istället för att ta bilen, gemensamt besparar jorden uppskattningsvis 2 100 kg utsläpp av växthusgaser? Eller med andra ord 1 200 mil som tar dig 30 varv runt Vänern. Ett ganska smidigt sätt att vara med och göra något bra för klimatet, hälsan och plånboken.

Vi har flera projekt på gång som du kan delta i både som privatperson och på arbetsplatsen. Till exempel genom att uppmuntra din arbetsplats att delta i till exempel Cykelvänlig arbetsplats.

Taggar för sidan

Cykel
Ekonomi, boende och resor
Hållbarhetsarbete i kommunen

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

18 Juni 2024