Innan du installerar en värmepump som tar tillvara värme från berg, jord, grund- och ytvatten måste du göra en anmälan till miljöförvaltningen. Du behöver inte anmäla luftvärmepumpar.
Västra Torggatan 26, Bibliotekshuset
651 84 Karlstad
Öppettider: Måndag till fredag 08.00-16.30
Du kan använda vår e-tjänst om du vill anmäla en värmepump eller om du vill ansöka om tillstånd för en värmepump utifrån våra vattenskyddsföreskrifter.
Har du frågor eller behöver hjälp med e-tjänsten?
Hör av dig till oss på Kontaktcenter så hjälper vi dig eller hänvisar dig rätt.
Ring, mejla eller besök oss i Bibliotekshuset i Karlstad.
Du hittar alla kontaktuppgifter och öppettider till Kontaktcenter här Öppnas i nytt fönster.
Vi på miljöförvaltningen har ambitionen att ett anmälningsärende ska vara handlagt inom två veckor från det att anmälan är komplett. Ansökan om tillstånd inom ett vattenskyddsområde och värmepumpar med mer än 20 kW kan ta lite längre tid att handlägga.
I följande fall måste du söka tillstånd enligt vattenskyddsföreskrifter för uttag av värme eller kyla:
Karlstads kommuns vattenskyddsområden
Den som äger en fastighet har ett eget ansvar att vidta åtgärder om det finns EU-listade invasiva främmande arter på den egna fastigheten samt att se till att de inte sprider sig vidare. I samband med utförandet av åtgärderna enligt beslut behöver du följa de lagkrav som finns.
Om du vid utförandet av åtgärderna enligt beslut behöver använda dig av annans mark behöver markägaren tillfrågas innan. Vid användande av offentlig plats i samband med utförandet ska ansökan om tillstånd göras. Detta ansöker du om via Polisens webbplats Länk till annan webbplats.
Vid arbete som påverkar gator och vägar ska ansökan om trafikanordningsplan (TA-plan) skickas in. Det åligger dig att informera omkringliggande fastigheter om påverkan. Vid avstängning av infart/utfart eller väg måste du ta kontakt med berörda fastighetsägare.
Läs mer om hur du ansöker om trafikanordningsplan och vad som gäller vid vägarbeten: Trafikanordningsplan
Vid installation av exempelvis jordvärme eller bergvärme krävs ofta markarbeten som kan påverka fornlämningar. Dessa är skyddade enligt kulturmiljölagen. Det är viktigt att kontrollera om det finns några i närheten av din fastighet innan arbetet påbörjas.
Fornlämningar och fornfynd – Länsstyrelsen Länk till annan webbplats.
Om du ska gräva eller borra i mark som ägs av kommunen behöver du ett grävtillstånd. Du behöver vara insatt i kommunens regler för grävning. För att få lägga rör och ledningar i kommunens mark behöver du ett markavtal.
Om du borrar på någon annans mark eller om du borrar närmre än 10 meter från grannens tomtgräns, måste du få ett skriftligt intyg från grannen som du bifogar i din anmälan. Du behöver även bifoga ett intyg från väghållaren om du vill borra mindre än tio meter från vägens mitt.
Vi tar ut en avgift för handläggningen av anmälan och ansökan om tillstånd. Vi tar ut avgiften enligt vår taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken.
Om du installerar en luftvärmepump för hushållet behöver du inte göra en anmälan. Det gäller till exempel luft/luftvärmepumpar, frånluftsvärmepumpar och luft- eller /vattenvärmepumpar.
Sidan uppdaterad: 2025-05-14