Ett trygghetslarm gör att du kan känna dig trygg i ditt hem och kalla på hjälp vid behov. Med ett knapptryck kan du larma till kommunen om du exempelvis ramlat och inte kan ta dig upp. Här kan du också läsa om GPS-larm som fungerar som ett trygghetslarm för utomhusbruk.
Ett trygghetslarm är för dig som vill få extra säkerhet i ditt hem om du exempelvis skulle ramla och behöver hjälp från personal. Trygghetslarm ersätter inte hemtjänstbesök och fungerar inte utanför ditt hem.
Vid akuta situationer ska du alltid ringa 112.
Har du frågor eller behöver hjälp med e-tjänsten?
Hör av dig till oss på Kontaktcenter så hjälper vi dig eller hänvisar dig rätt.
Ring, mejla eller besök oss i Bibliotekshuset.
Du hittar alla kontaktuppgifter och öppettider till Kontaktcenter här Öppnas i nytt fönster.
Ring Larm och service på telefon 054-540 57 69 om ditt trygghetslarm inte fungerar som det ska eller om du har frågor om ditt trygghetslarm.
Provlarma alltid ditt trygghetslarm en gång i månaden. Provlarma alltid efter åska eller strömavbrott.
Det finns ett inbyggt batteri som räcker i 24 timmar och du kan använda ditt trygghetslarm som vanligt under tiden.
Kontakta biståndsbedömare via Kontaktcenter 054-540 00 00 om du ska flytta eller avsluta ditt trygghetslarm.
När ditt trygghetslarm installeras erbjuds du ett digitalt lås på din ytterdörr om montering är möjligt.
Du kan också erbjudas ett digitalt lås om du har hemtjänst, men inte trygghetslarm. Då lämnar du en nyckel till din hemtjänstgrupp som endast kommer att användas om det digitala låset inte fungerar.
Trygghetsbesök är ett gratis hembesök. Det erbjuds dig som nyligen fått trygghetslarm och som inte har andra insatser som till exempel hemtjänst eller hälso- och sjukvård. Vid besöket kommer en arbets- och fysioterapeut hem till dig och pratar om
Anhörig får delta vid besöket och ges möjlighet att berätta om anhörigsituationen samt informeras om stöd som finns i kommunen.
Tanken med våra trygghetsbesök är att bibehålla och stärka resurser och självständighet, samt ge enklare tips och råd som kan öka säkerhet och trygghet inom vardagliga aktiviteter. Vid identifierad risk för ohälsa förmedlas du till rätt vårdinstans.
Ett GPS-larm är ett trygghetslarm som du kan använda utomhus inom Karlstads kommun. Det är för dig som vill fortsätta att röra dig utomhus men till exempel är orolig för att ramla.
Ring Larm och service på telefon 054-540 57 69 om ditt GPS-larm inte fungerar som det ska eller om du har frågor om GPS-larmet.
Kontakta biståndsbedömare för att få ett GPS-larm med larmknapp. För att få ett GPS-larm med andra funktioner görs en bedömning av demenssjuksköterska.
GPS-larmet behöver laddas varje dag. Det är antingen du själv, en anhörig eller hemtjänstpersonal som ansvarar för laddningen. När GPS-larmet får låg batterinivå meddelar trygghetscentralen detta till angivet telefonnummer.
Om du flyttar, byter adress tillfälligt under sommaren eller vill avsluta ditt GPS-larm kontaktar du biståndsbedömare via Kontaktcenter 054-540 00 00. Har du en säkerhetszon inställt kontaktar du istället demenssjuksköterska via Kontaktcenter 054-540 00 00.
Sidan uppdaterad: 2024-04-17