Guide
Du som behöver hjälp i ditt ordinarie boende inom ett eller flera av nedanstående punkter kan kontakta oss via formuläret nedan så blir du kontaktad av vår välfärdsrådgivare:
En välfärdsrådgivare ska fungera som en kontakt för dig som behöver någon form av stöd i vardagen, men i ett tidigare skede än kontakt med biståndsbedömare för hemtjänstinsatser.
Välfärdsrådgivaren kan boka in möte tillsammans med dig i hemmet eller på annan lämplig plats. Tillsammans ser ni över din vardag och utifrån din situation ges råd och information om vilket stöd det finns att få, samt hur du fortfarande kan vara självständig.
Kontakta en biståndsbedömare via Kontaktcenter på telefon 054-540 00 00 för att boka en träff där ni tillsammans går igenom vad du vill ansöka om.
Om din ansökan gäller plats på vård- eller trygghetsboende kan du välja att söka via e-tjänst.
Biståndsbedömaren bokar ett personligt möte med dig och träffen sker oftast i din bostad. Vid mötet går ni tillsammans igenom hur ditt behov av hjälp och stöd ser ut. Du väljer själv om du vill ha någon med på mötet, exempelvis en anhörig eller vän.
Syftet med mötet är att biståndsbedömaren ska få en bild av dina behov och din situation som underlag för en behovsutredning och beslut.
Du har rätt att ansöka om vad du vill men det är sedan biståndsbedömare som beslutar om vilket stöd som du blir beviljad.
En biståndsbedömare är den person som hanterar din ansökan och beslutar om dina insatser. Biståndsbedömaren har tre huvuduppgifter:
Efter mötet inleder biståndsbedömaren en utredning av din ansökan utifrån:
Vi hanterar ditt ärende så skyndsamt som möjligt.
När utredningen är färdig tas ett beslut om du får de insatser du ansökt om eller inte. Ditt beslut skickas hem till dig via posten. Du får antingen bifall eller avslag.
Om du får ett bifall på din ansökan betyder det att du får den hjälp och stöd som du har ansökt om.
Om du får ett avslag på din ansökan innebär det att den inte godkänns. Du har då möjlighet att göra en överklagan och du får information av biståndsbedömare hur du går tillväga.
Om du inte är nöjd med kommunens beslut kan du överklaga. Din biståndsbedömare kommer ge dig information om hur du gör för att överklaga. Du kan också fylla blanketten som du hittar via länken och skicka in den till kommunen.
När du har fått ditt beslut kommer biståndsbedömaren att lämna över ett uppdrag till den utförare som ansvarar för att den hjälp som du ska få. Det kan till exempel vara en hemtjänstgrupp eller växelvårdsavdelning.
Om du har beviljats vårdboende eller trygghetsboende blir du kontaktad av bosamordnare när det finns en ledig plats som du blir anvisad. Här hittar du mer information om:
Du kommer att ha möjlighet att tillsammans med utföraren planera hur och när hjälpen kommer att ges vilket även dokumenteras i en genomförandeplan.
Sidan uppdaterad: 2025-01-22