Besöka Karlstad med båt

Karlstad är en perfekt stad att besöka med båt. I Inre hamn hittar du den centrala gästhamnen.

Kontakt

Har du frågor under högsäsong, kontakta gästhamnsvärden på telefon 054-540 67 56 eller via e-post gasthamn@karlstad.se

Har du frågor under lågsäsong, kontakta kommunens Kontaktcenter på telefon 054-540 00 00. Kontaktcenter har öppet måndag-fredag klockan 08.00-17.00.

Karlstads gästhamn

Karlstads gästhamn ligger centralt i inre hamn med fem minuters promenad till centrum. Hamnen erbjuder 29 båtplatser för gäster och ett antal platser vid besöksbryggan, där du kan stanna i upp till åtta timmar. Gästhamnen har öppet året runt. Hamndjupet är tre meter.

Öppettider

27 maj till 23 juni (vecka 22-25)

Måndag till söndag klockan 08.00-17.00

24 juni till 18 augusti (vecka 26-33)

Måndag till söndag klockan 06.30-21.30

19 augusti till 1 september (vecka 34-35)

Måndag till söndag klockan 08.00-17.00

Kontakta gästhamnen

Du når oss på telefon 054-540 67 56 eller via e-post gasthamn@karlstad.se

Här finns bland annat toaletter, dusch, diskutrymme, miljöstation och tvättstuga. Det finns en tömningsstation för tömning av latrin. Gästhamnskontoret lånar även ut cyklar och cykelkorgar till dig som hyr plats i gästhamnen.

Gästhamnen är en Infopoint, där du kan hitta all information du behöver för en lyckad vistelse i Karlstad. Prata med våra gästhamnsvärdar så hjälper de dig.

Det finns ett gratis wifi som besökare i gästhamnen kan använda under sin vistelse. Nätet heter GASTHAMN och du får lösenordet inne på gästhamnskontoret.

I Inre hamn finns en besöksbrygga med ett antal platser där du kan lägga till med din båt kostnadsfritt i upp till åtta timmar. Du behöver inte boka en plats här innan du kommer och lägger till där det är ledigt. Du hitta besöksbryggan längst in i Inre hamn på höger sida, i hörnet vid kaffeskrapan.

Karlstads gästhamn är till för dig som vill stanna lite längre än bara några timmar och upptäcka staden. Gästhamnen är öppen året runt och är bemannad under högsäsong. Adressen är Tynäsgatan 8, Magasin 2 i Inre hamn. Öppettiderna hittar du under fliken Öppettider på den här sidan.

När du bokat en plats är du välkommen från klockan 12.00. Platsen ska lämnas senast klockan 11.00 på avresedagen.

Högsäsong

Om du vill boka en plats i hamnen under högsäsong ska du kontakta gästhamnskontoret på telefonnummer 054-540 67 56 eller mejla till gasthamn@karlstad.se.

Lågsäsong

Under lågsäsong, från september till maj, bokar du din plats i gästhamnen genom att höra av dig till kommunens Kontaktcenter på telefon 054-540 00 00. Kontaktcenter har öppet måndag-fredag klockan 08.00-17.00. Du kan också mejla till gasthamn@karlstad.se

Plats i samband med cityfestivalen Kajen 12-13 juli 2024

Vi har fått många förfrågningar om att boka båtplats i gästhamnen när cityfestivalen Kajen arrangeras i Inre hamn 1213 jul 2024. Vad kul! Bokning öppnar när gästhamnens kontor öppnar för säsongen 27 maj kl 8.00. Vi tar inte emot några bokningar innan dess. Så här gör du:

  • Kom till gästhamnens kontor eller ring till kontoret på tfn 054-540 67 56 tidigast kl 8.00 den 27 maj (det går inte att boka via e-post)
  • När du bokar ska du ange namn, telefonnummer, båtens modell, båtens storlek (bredd och längd)
  • När du har bokat får du kvitto via e-post som du ska visa upp när du anländer

Det går bara att boka en plats per person. Kostnaden är samma som för alla andra dagar under högsäsong.

  • Högsäsong: 220 kronor/dygn. För el tillkommer 50 kronor. Betalning med kort eller Swish.

  • Lågsäsong: platserna hyrs ut månadsvis för 1500 kronor i månaden. Kostnad för el debiteras.

I Karlstads gästhamn ska du kontakta gästhamnspersonalen på plats eller ringa dem på 054-540 67 56, innan du förtöjer din båt. I gästhamnen finns fasta förtöjningslinor. Enkelt förklarat går systemet ut på att man genom att lägga till vid en fast lina i vattnet, får plats med fler båtar vid samma brygga än man hade fått med till exempel y-bom. På så sätt skapas mer flexibilitet i hamnen och fler båtar kan lägga till samtidigt.

Fasta ankare är fastknutna i bryggan. Du kör in till bryggan, tar tag i linan som ligger i vattnet och lägger fast den i aktern på båten.

Det är inte tillåtet att förtöja båt med ankare i gästhamnen, eftersom de riskerar att trassla in sig i förtöjningslinorna.

Klicka på länken för att se en bild som visar hur du ska förtöja din båt:

För att ta dig sjövägen till Inre hamn måste du passera Våghusbron. Har du en större båt kan du behöva vänta in broöppning.

I Karlstads inre hamn finns det flera olika typer av båtplatser. Vissa är reserverade för större båtar samt turist- och yrkestrafik och andra är förhyrda båtplatser som ingår i vår småbåtshamn. Vi har även två besöksbryggor för kortare besök och en gästhamn. Om du har en lite större båt eller yrkesbåt så måste du ha tillstånd för att lägga till i hamnen.

Ansök om tillstånd för större båtar Länk till annan webbplats.

Gratis besöksbryggor upp till åtta timmar

Mitt emot restaurangernas uteserveringar i inre hamn finns en gästbrygga där du kan stå kostnadsfritt upp till åtta timmar.

Gästhamn

I gästhamnen kan vi ta emot upp till 29 båtar. Här kan du stanna över dagen eller över natten. Läs mer om gästhamnen under fliken Gästhamn på den här sidan.

Flygvy över inre hamn som visar var man får ställa sin båt

Det är inte tillåtet att lägga till längsmed stenkajerna i Inre hamn utan tillstånd från hamnmyndigheten. Om du har en större båt kan du ansöka om att stå där. Se informationen nedanför.

Det är inte heller tillåtet att förtöja båtar eller skepp vid bryggan utanför restaurangernas uteserveringar. Bryggan är inte anpassad för förtöjning av båtar och svängradien för övrig båttrafik försämras om båtar skulle ligga där.

Större båtar måste ansöka om kajplats

Har du en större båt eller skepp som är större än 12 meter lång och fyra meter bred behöver du söka kajplats genom hamnmyndigheten.

Här kan du läsa mer om hur du ansöker om tillstånd för större båtar

Sjömack på Kanikenäset 2024

Sjömacken på Kanikenäset, som ska drivas av Karlstads kommun den här säsongen, har öppnat för säsongen. Macken kommer vara öppen dygnet runt.

Sjömacken kommer att vara obemannad och erbjuda bensin och diesel. Betalning sker via kort. Under högsäsong utförs daglig tillsyn av Karlstads kommuns gästhamnspersonal. Prisjustering sker varje måndag.

Vid fel ska du kontakta kommunens Kontaktcenter på telefon 054-540 00 00, vilket det finns information om på plats.


Taggar för sidan

Båt och hamn

Sidan uppdaterad: 2024-06-26

21 Juli 2024