I Residensparken kan du slå dig ned i en solstol och se ut över Klarälven.

Residenstorget

Residenstorget är en populär mötesplats i centrala Karlstad. Här kan du slå dig ner för att ta en fika och se ut över Klarälvens glittrande vatten.

Fakta om parken

Innehåll

Bänkar

Toalett

Storlek

Medelstor park

Tillgänglighet

Tillgänglig för rullstolsburen

Tillgänglig för rullstolsburen med assistans

Intresserad av

Närhet till café

Blomsterprakt

Bra plats för picknickfilt

Tillgänglighetsanpassat

Närhet till vatten

Ny gestaltning av parken

Strandhäng, öppna gräsytor för picknick och spontanlek, hållbara perenna planteringar och en ny tillgänglig entré. Det finns på Residenstorget efter upprustningen som har gjorts. Byggnationen stod klar i juni 2022.

Strandhäng

Det tillfälliga strandhänget som vi anlade 2020 var mycket uppskattat av Karlstadsborna och därför har vi valt att ha kvar det. Nu är det i mer ordnad form och med hårdgjorda ytor intill där rullstolar och barnvagnar kan stå. På sandstranden finns det solstolar och bord med ljusslingor som ger stämningsbelysning.

Tillgänglig entré

Vi har skapat en ny entréplats till parken i anslutning till korsningen Älvgatan/Järnvägsgatan och där går en cirkelformad gångbana in i parken och ner mot älven. Detta stråk fanns i ungefär samma sträckning i den ursprungliga gestaltningen av parken, och nu plockar vi upp denna form igen. Den stora skillnaden är att vi nu har med oss ett tillgänglighetsperspektiv.

Hållbara perenna planteringar

Parken kantas av mycket planteringar och belysning för att skapa en trygg och trivsam miljö. I stället för sommarplanteringar som byts ut varje år kommer parken få perenna växter, vilket är en mer hållbar plantering som gynnar våra pollinatörer som fjärilar och bin. Salvia, nävor och rhododendron är några av de växter som gillas av pollinerare och som även är vackra med sina färgstarka blommor.

En välbesökt park

Residenstorget är troligen en av Karlstads mest välbesökta parker. Under trädens kronor kan besökarna äta sin lunch, njuta av en glass eller en stunds vila. Residenstorget är en mötesplats där gammal som ung möts, tillsammans med Hertig Karl, Christian Erikssons skulptur, som står precis intill.

Kär park med många namn

”Kärt barn har många namn”, säger ordspråket och Residenstorget är inget undantag. Detta lilla markområde har haft många namn genom historien och kallas ofta Residensparken. Residenstorget har varit park sedan 1916, då planterades det dåvarande hamntorget som var helt utan grönska. Parken hade på den tiden ungefär samma utseende som dagens park, men entrén från Järnvägsgatan var placerad intill hörnet där den stora pyramideken står idag. Eken och många av parkens skogslönnar tros vara kvar från den gamla parken.

Hitta hit

Parken ligger med utsikt mot Karlstad teater, i korsningen Järnvägsgatan/Älvgatan.

Karta

Du kanske också är intresserad av

Blomsterplanteringar och stenläggning i en park

Malmtorget

Malmtorget i Klara var en gång i tiden en plats för första majdemonstrationer, marknader och militära parader. Idag är det en liten park där du kan ta en paus vid någon av de inbyggda sittplatserna längs med den halvcirkelformade muren. Ur en stor urna i parkens mitt strömmar det ut ett fontänlikt flöde av vackra blommor under sommartid.

Parker och grönområden

Stora schackpjäser uppställda i en park

Frödingsparken

Frödingsparken är en park i Karlstads innerstad där det finns storvuxna träd, en fin liten staty och citat från Gustaf Frödings dikter på ljusklot. Här växer träd av lind, alm, ek, silverlönn, prydnadskörsbär och rödlönn. Fåglar som bland annat ringduva och björktrast häckar i området.

Parker och grönområden

Blomsterplantering och grön gräsmatta

Teaterparken

Under varma sommardagar är Teaterparken ett mycket populärt utflyktsmål. Många kommer hit för att sola- och bada, eller för att promenera runt och titta på de vackra blomsterplanteringarna. Parken har ett fint läge intill Klarälven, och är en arena för några av stadens utomhusarrangemang.

Parker och grönområden

Taggar för sidan

Parker och grönområden

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

28 Mars 2024