Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Stora schackpjäser uppställda i en park

Frödingsparken

Frödingsparken är en park i Karlstads innerstad där det finns storvuxna träd, en fin liten staty och citat från Gustaf Frödings dikter på ljusklot. Här växer träd av lind, alm, ek, silverlönn, prydnadskörsbär och rödlönn. Fåglar som bland annat ringduva och björktrast häckar i området.

Fakta om parken

Innehåll

Konst

Bänkar

Storlek

Medelstor park

Tillgänglighet

Tillgänglig för rullstolsburen

Tillgänglig för rullstolsburen med assistans

Intresserad av

Närhet till café

Blomsterprakt

Konst och skulpturer

Tillgänglighetsanpassat

Kultur och uteschack

Frödingsparken är döpt efter skalden Gustaf Fröding och därför finns citat från hans dikter på ljusklot i parken.

Statyn Liten dansös av Torsten Fridh placerades här på 50-talet, och den omges av blomsterrabatter och sittplatser. 2020 fick statyn en ny mer central placering i parken.

För den som vill spela schack finns även ett stort uteschack i parken för alla som är intresserade.

Viktiga personer har varit här

Frödingparken är en rest från den gamla Lasarettsparken som låg här intill gamla lasarettet, som nu del av Tingvallagymnasiet. Området har varit välbesökt av storheter som Karl XI, Karl XII, Zarah Leander och Gustav Fröding.

Parkens innehåll har förändrats ganska kraftigt med tiden. Vi tror att de storvuxna träden har sitt ursprung i den gamla anläggningen, men kastanjerna med tillhörande undervegetation av buskar utmed parkens östra långsida kom till i början på 1960-talet. En av de större förändringarna, förutom att parken krympt i storlek, är att det gamla slingrande gångsystemet har lagts om och rätats ut.

Parken fick sitt nuvarande utseende 2020 då parken rustades upp för att bli en trevligare park att vistas i.

Framtida plats för ovanliga fågelarter?

Eftersom att några av träden i parken är väldigt gamla så finns det potential för att de skulle kunna bli hem för mer ovanliga fågelarter i framtiden. Om det blir så får tiden avgöra, men vi hoppas på att några sällsynta fåglar hittar hit.

Hitta hit

Frödingparken ligger i Tingvallastaden, mellan Tingvallagymnasiet och Pråmkanalen.

Karta

Du kanske också är intresserad av

Blomsterplanteringar och stenläggning i en park

Malmtorget

Malmtorget i Klara var en gång i tiden en plats för första majdemonstrationer, marknader och militära parader. Idag är det en liten park där du kan ta en paus vid någon av de inbyggda sittplatserna längs med den halvcirkelformade muren. Ur en stor urna i parkens mitt strömmar det ut ett fontänlikt flöde av vackra blommor under sommartid.

Parker och grönområden

Sommarblommor i museiparken 2015

Museiparken

Museiparken ligger centralt i Karlstad. Området är populärt för picknick, kulturvandringar, evenemang och lek. Här finns skulpturer, en lekplats, spegeldamm, stora gräsytor och vackra blomplanteringar.

Parker och grönområden

I Residensparken kan du slå dig ned i en solstol och se ut över Klarälven.

Residenstorget

Residenstorget är en populär mötesplats i centrala Karlstad. Här kan du slå dig ner för att ta en fika och se ut över Klarälvens glittrande vatten.

Parker och grönområden

Sidan uppdaterad: 2024-06-12

Hittade du det du sökte på sidan?