Stadsodling på kommunal mark
En stadsodling är en gemensam odling på kommunal mark där en förening tillsammans med sina deltagare odlar och sköter om platsen. Att börja stadsodla är ett bra alternativ för dig som inte har en egen trädgård, odlingslott eller möjlighet att odla hemma i din balkong.
Stadsodling bidrar till flera viktiga värden som social gemenskap i området, biologisk mångfald, bättre folkhälsa och förståelse för naturen. Odling är en aktivitet som gynnar alla – stora som små!
Starta en föreningsdriven stadsodling
Om det inte finns en stadsodling nära dig och du är intresserad av att odla på kommunal mark, kan din förening eller organisation starta en stadsodling. Kom med ett förslag på plats till oss så gör vi en bedömning. Om platsen är möjlig för odling tecknar kommunen ett skötselavtal med din odlarförening eller organisation, alternativt hittar vi en lämplig plats inom er stadsdel. Kommunen tecknar inte avtal med privatpersoner.
Kontakta oss via Kontaktcenter på telefon 054-540 00 00 eller mejl karlstadskommun@karlstad.se
Kommunens och odlarföreningens ansvar
Kommunen och odlarföreningen har sina egna ansvarsområden när det gäller odling på allmän plats. Kommunen ansvarar för att platsen lämpar sig för odling genom att ta markprover och att se till att det finns bevattningsvatten till odlingen. Kommunen ansvarar även för att skapa ett skötselavtal som föreningen sedan skriver på.
Odlarföreningen ansvarar för att göra i ordning området, hålla ordning och reda, ta hand om renhållning, odling och bevattning. Föreningen står även för sanitära faciliteter och att återställa området om eller när verksamheten avslutas.
Ordningsregler och vad du får odla
Det är tillåtet att odla blommor, kryddor, bär, grönsaker och rotfrukter i form av örtarter eller buskar på kommunal mark. Odlingarna kan se ut på olika sätt.
Det här får du inte göra:
- Du får inte täcka över odlingen med plast.
- Du får inte hägna in området med låst grind.
- Det som odlas får inte säljas, men det är tillåtet med skördefest, växtbytardag och liknande evenemang.
- Det är förbjudet med biltrafik och parkering utanför allmän gata.
- Användandet av konstgödsel eller andra kemiska bekämpningsmedel är förbjudet.
Att tänka på
I Sverige finns det lagar och regler för odling på kommunal mark. Bland annat finns det regler för kompostering av trädgårds- och matavfall, sophämtning, nedskräpning, försäljning och användning av kemiska produkter.
Starta en föreningsdriven skogsträdgård
Om du är intresserad av att starta en föreningsdriven skogsträdgård går processen till på samma sätt genom att kommunen skriver avtal med föreningen. I en skogsträdgård får du odla träd. Ytan väljs ut efter möjligheterna och behovet.
Sidan publicerad: 2022-11-08
Sidan uppdaterad: 2025-03-11
Hittade du det du sökte på sidan?