En man och en kvinna tittar ut över Sandbäckstjärn. Kvinnan sitter i rullstol.
En man och en kvinna tittar ut över Sandbäckstjärn.

Sandbäckstjärnet

Sandbäckstjärnet är ett friluftsområde som ligger vid norra fältet, på cykelavstånd från Karlstad centrum. Området erbjuder vandring i en vacker blandskogsnatur nära vattnet och möjligheter till grillning och fika. Beslut finns om avrådan och särskilda kostråd avseende fisk från tjärnet.

Ledens längd

Längd: 1,8 km

Karta

Fakta om vandringsleden

Längs leden

Grillplats

Rastplats

Informationstavlor längs leden

Svårighetsgrad

Medel

Ta dig dit

Tillgänglig med buss

Parkering

Tillgänglighet

Tillgänglig för rullstolsburen

Tillgänglig för rullstolsburen med assistans

Rullstolsanpassad grillplats

Rullstolsanpassad rastplats

Tillgänglighetsanpassad parkering

Intresserad av

Bra för rullstol/barnvagn

Korta leder (0-3km)

Om vandringsleden

Vandringsleden är 1,8 km lång och går runt tjärnen i en fin blandskogsmiljö med höga naturvärden och många olika växt- och djurarter. Längs med vandringsleden finns flera grillplatser, stockbord och bryggor i närheten av vattnet med fina lägen att ta en fika eller grilla något gott. Du behöver däremot ta med dig ved själv om du tänkt grilla.

En led tillgänglig för alla

Leden och alla rastplatser, grillplatser och fiskebryggor är tillgänglighetsanpassade runt hela Sandbäckstjärnet. Tack vare det är det lätt att ta sig fram på den med rullstol, permobil, rullator och barnvagn.

Kostråd för fisk från Sandbäckstjärn

För att fiska i Sandbäckstjärnet krävs fiskekort och fiske får endast ske mellan klockan 05:00 till 24:00. Observera att allmänheten rekommenderas att äta max 2–3 portioner egenfångad regnbågslax per år samt avråds helt från att äta övriga fiskarter från tjärnen. Beslutet grundar sig i de prover som har visat förhöjda halter PFAS i fisk från tjärnet.

Djur och natur

Blandskogen består till större delen av lövskog och arterna innefattar bland annat björk, sälg, rönn, ek, asp, men vissa delar är även rika på tall och gran.

Runt om i skogen längs leden finns även ett rikt fågel- och växtliv. Vanliga fåglar du kan få se är björktrast och sidensvans, men har du tur går det eventuellt också att få se en kungsfågel, duvhök eller mindre hackspett.

Ormbunkar växer tätt i skogen tillsammans med mycket små trädplantor, men det går även att hitta mer speciella växter, som till exempel missne eller plattlummer.

Hitta hit

Vandringsleden går du enklast på från parkeringen vid Regementets IP. Från centrum siktar du in dig mot Våxnäs och svänger av mot brandstation i rondellen utanför sporthallarna på Våxnäs. Därefter fortsätter du på Infanterigatan förbi brandstationen och svänger in på norra fältet vid skylten om söndagsloppis och köra vänster ner till parkeringen vid vattnet.

Det går även att åka buss, antingen med linje 6 till hållplatsen "Tingvalla isstadion" och därefter gå ca 800 meter, eller linje 4 eller 1 till hållplatsen vid innebandyhallarna och gå cirka 1,3 km därifrån.

Utöver det går också väldigt bra att cykla, från Stora torget är det cirka 3 kilometer.

Du kanske också är intresserad av

Elevator längs Frödingleden

Frödingleden

Upplev naturen och kulturen längs Frödingleden som sträcker sig från Kroppkärrssjön i Karlstad till Alsterdalen. Längs leden finner du fågeltorn, rastplatser och grillplatser.

Vandringsleder

Brygga i solnedgång

Kroppkärrssjön

Mitt i Karlstads tätort men ändå naturnära ligger Kroppkärrssjön, en fin fågelsjö med badplats, fågeltorn, grillplatser, brygga och fritt fiske. Området är populärt bland barnfamiljer, motionärer och fritidsfiskare. Delar av området är tillgänglighetsanpassat.

Vandringsleder

Picknickbord på klippor vid vattnet.

Fiskartorpet

Fiskartorpet i utkanten av Skattkärr är en liten skog med hällmarksstrand som har en rik natur. Här finns markerade leder, badmöjligheter och flera grillplatser. Stora delar av området är tillgänglighetsanpassat. Ej tillgänglighetsanpassade badmöjligheter.

Vandringsleder

Taggar för sidan

Vandringsleder

Sidan uppdaterad: 2024-06-14

15 Juli 2024