Utbildningar

Vill du skola om dig, få ett framtidsyrke eller höja din kompetens? Här hittar du yrkesinriktade utbildningar för vuxna som ger goda chanser till jobb.

Två elever sitter vid ett bord i ett klassrum och läser en bok.

Barnskötare/elevassistent

Det här är utbildningen för dig som vill bidra till barns och ungas utveckling och välmående. Efter den gemensamma basutbildningen väljer du inriktning: barnskötare eller elevassistent.

Elektriker arbetar vid ett proppskåp

Elektriker – Installation och service

Det här är utbildningen för dig som har ett intresse för hantverk med fokus på elteknik. Här lär du dig att hantera och underhålla elektriska applikationer.

En person sitter vid ett bord och använder en bärbar dator.

Entreprenörskap och företagande

Vill du starta eget företag? Då är den här utbildningen något för dig! Här får du jobba med din affärsidé samtidigt som du lär dig om försäljning, marknadsföring och företagsekonomi.

En person monterar glas i en ram.

Glastekniker

Vill du ha ett yrke som kombinerar hantverk och modern teknik? Som glastekniker arbetar du med att montera, underhålla och reparera olika typer av glas.

En golvläggare lägger ett trägolv i ett rum.

Golvläggare

Golvläggare arbetar med att lägga golv av material som trä, plast och linoleum. Utbildningen passar dig som är noggrann och gillar att arbeta praktiskt.

Tre personer i arbetskläder skrattar.

Grundutbildning bygg

Vill du jobba inom byggbranschen men vet inte vilket yrke som passar dig? Det här är en grundutbildning som ger dig en inblick i branschens olika yrkesroller.

Byggarbetare borrar med en stor borr.

Håltagare

Håltagare jobbar med att göra hål i olika typer av byggmaterial. Under utbildningen får du lära dig att använda avancerad teknisk utrustning för att ta hål i material som betong, tegel och sten.

Två mekaniker tittar på en lastbilsmotor

Mekaniker – Tunga fordon

Vill du jobba praktiskt och tekniskt med motordrivna fordon? Utbildningen till mekaniker lär dig att felsöka, reparera och underhålla tunga fordon och bussar.

Två målare målar väggarna i ett rum.

Måleri

Det här är en utbildning för dig som vill ha ett kreativt, praktiskt och omväxlande yrke. Som målare får du både spackla, slipa, måla och tapetsera.

Två personer monterar solcellspaneler på ett hustak.

Solcellsmontör

Som solcellsmontör arbetar du tillsammans i grupp med att installera solceller på tak, markanläggningar och industrier. Utbildningen passar dig som vill jobba både fysiskt och tekniskt.

Två personer med svetsutrustning svetsar.

Svetsare

Svetsare arbetar med att foga samman stål och andra metaller med hjälp av olika svetsmetoder. Utbildningen passar dig som är noggrann och resultatinriktad.

En person arbetar på ett tak.

Takmontör

Som takmontör arbetar du ute året om. Under utbildningen får lära dig att lägga takskikt och yttertak på byggnader med hjälp av olika material och tekniker.

En person står på en stege och monterar ett innertak.

Undertaksmontör

Undertaksmontörer monterar undertak som bidrar till bättre inomhusmiljöer. Undertak förbättrar både ljud, värme, akustik och estetik i byggnader.

Person tar blodtryck på en patient.

Vård och omsorg – Undersköterska

Undersköterskor arbetar nära människor som av olika anledningar är i behov av vård, omsorg, stöd eller service. Utbildningen passar dig som vill ha ett arbete där människan står i centrum.

Lär dig svenska och ett yrke samtidigt

För dig som vill lära dig svenska och ett yrke samtidigt finns kombinationsutbildningar. Under en kombinationsutbildning studerar du språket med hjälp av en språklärare och lär dig yrket med hjälp av en yrkeslärare och en handledare.

Taggar för sidan

Vuxenutbildning

Sidan uppdaterad: 2024-05-10

20 Maj 2024