Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Elektriker arbetar vid ett proppskåp

Elektriker – Installation och service

Det här är utbildningen för dig som har ett intresse för hantverk med fokus på elteknik. Här lär du dig att hantera och underhålla elektriska applikationer.

Studietakt
Heltid

Längd
60 veckor

Studieform
Klassrum

Nivå
Gymnasienivå

Utbildningsform
Yrkesutbildning

Utbildare
Karlstads teknikcenter

Händer arbetar med en apparat.

Om utbildningen

Den här utbildningen ger dig både de teoretiska och praktiska kunskaperna som behövs för att hantera och underhålla olika typer av elektriska applikationer. Du får kunskap i belysningsteknik, elsäkerhet, elmotorstyrning, larmsystem och installation och underhåll av svag- och starkström.

Under utbildningens gång får du möjligheten att ta ett ECY-certifikat. Certifikatet innebär att du uppnått de krav som ställs på en anställningsbar elektriker.

Utbildningsform

Det här är en yrkesutbildning. Det innebär att utbildningen innehåller både teori i skolan och arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en arbetsplats. En yrkesutbildning består av minst 15 procent APL där du lär dig yrket med stöd av en handledare. Här får du den yrkeskompetens som krävs för att bli anställningsbar.

Ansökan

Ansökan stängde 15 april.

Utbildningen startar i augusti, vecka 33.

Tre elektriker arbetar vid en dator.

Efter utbildningen

När du läst färdigt utbildningen är du anställningsbar som lärling direkt efter examen. Lärlingsperioden är 1600 timmar. Efter lärlingsperioden kan du bli anställd som elektriker. Att vara elektriker är ett varierande arbete med kunder som privatpersoner, kontor och industrier.

Förkunskaper

  • Godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk, matematik samt engelska på grundskolenivå.
  • Rekommenderat (men inget krav) är att du har godkänt betyg i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 samt Matematik 1a och Engelska 5 på gymnasienivå. Det är också rekommenderat att du har ett B-körkort eftersom du i arbetet kommer att behöva ta dig till och från olika arbetsplatser.

Urval

Om du är behörig till utbildningen kallas du till praktiska tester och kartläggande intervju. Antagningen till utbildningen görs baserat på denna urvalsprocess.

Kurser i utbildningen

KursPoäng
Belysningsteknik100
Datorteknik 1a100
Elektromekanik100
Elinstallationer200
Elkraftteknik100
Elmotorstyrning100
Energiteknik 1100
Fastighetsautomation 1100
Kommunikationsnät 1100
Komvuxarbete100
Larm, övervakning och säkerhetssystem100
Mekatronik 1100
Praktisk ellära100
Servicekunskap100
Totalt1500


Vill du veta mer?

Inte rätt utbildning för dig?

Sidan uppdaterad: 2024-04-16

Hittade du det du sökte på sidan?