Det mest kännetecknade för den här parken är de storvuxna träden, och en vacker allé av vitoxel. Här finns det granna träd av olika slag och perenn- och blomsterplanteringar. Här häckar fåglar som stare, nötväcka, bofink och björktrast.
Västra Torggatan 26, Bibliotekshuset
651 84 Karlstad
Öppettider: Måndag till fredag 08.00-16.30
Parken är extra vacker under magnoliornas blomning i slutet av april och i maj, sväng gärna förbi på promenad och ta dig en titt på de vackra blommorna.
Vi jobbar för att värna den biologiska mångfalden. Våxnäsparken i Klara blir en experimentyta där vi testar och gör olika åtgärder för att gynna pollinatörer. Förutom att kommunen får erfarenhet och ser vilka åtgärder som fungerar är även tanken att inspirera Karlstadsborna till vad de kan göra hemma i sin trädgård.
Parken ser lite annorlunda ut mot vad vi är vana vid. Mycket av parkens ursprungliga utformning är kvar, men du kommer se en del nya inslag. Både människor och pollinatörer får plats.
Exempel på testerna är:
År 1898 blev Karlstads stad ägare till landeriet Lilla Våxnäs (mark som staten tilldelat staden i samband med att staden fick sina stadsprivilegier), som Våxnäsparken på den tiden var en del av. På 1830–talet flyttade Otto August Malmborg, en generallöjtnant och akvarellist, in i landeriets herrgårdsbyggnad och började ställa i ordning byggnader, trädgård och park.
Genom årens lopp har parken gjorts om, men de storvuxna träden är ett bevis på att den inte har genomgått några större förändringar. Idag består herrgårdsbyggnaden av åtta stycken lägenheter, men den tydligaste skillnaden märker du först om du studerar kartor från början på 1900-talet. På den tiden hade parken ett slingrande gångsystem som sträckte sig som ett spindelnät över hela platsen, det har parken inte idag. Du kan läsa mer om parkens historia under dokument.
Våxnäsparken ligger i stadsdelen Klara, mitt emot länsstyrelsen och intill Karolinen utefter Våxnäsgatan.
Malmtorget i Klara var en gång i tiden en plats för första majdemonstrationer, marknader och militära parader. Idag är det en liten park där du kan ta en paus vid någon av de inbyggda sittplatserna längs med den halvcirkelformade muren.
Frödingsparken är en park i Karlstads innerstad där det finns storvuxna träd, en fin liten staty och citat från Gustaf Frödings dikter på ljusklot. Här växer träd av lind, alm, ek, silverlönn, prydnadskörsbär och rödlönn. Fåglar som bland annat ringduva och björktrast häckar i området.
Museiparken ligger centralt i Karlstad. Området är populärt för picknick, kulturvandringar, evenemang och lek. Här finns skulpturer, en lekplats, spegeldamm, stora gräsytor och vackra blomplanteringar.
Sidan uppdaterad: 2024-12-11