Här kan du läsa om hur planprocessen går till, steg för steg.
Har du frågor är du välkommen att höra av dig till Kontaktcenter. Våra kommunvägledare kan ge svar direkt på frågor som gäller anmälan och ansökan om bygglov samt status på ditt ärende. De hjälper också till med att beställa ritningar.
Bygglovsenheten nås via Kontaktcenter på telefon 054-540 00 00:
Måndagar, onsdagar och fredagar 10.00-12.00
Gustaf Lovéns gata 30, Samhällsbyggnadshuset
652 26 Karlstad
Besökstider: Måndagar, onsdagar och fredagar 10.00-11.30
Boka gärna ditt besök i förväg.
Västra Torggatan 26, Bibliotekshuset
651 84 Karlstad
Öppettider: Måndag till fredag 08.00-16.30
Planprocessen är det som sker när kommunen tar fram planprogram och detaljplaner som styr hur mark och vatten får användas och hur bebyggelse får se ut.
Planprocessen regleras av plan- och bygglagen (PBL) Länk till annan webbplats. och måste gå igenom vissa steg. Här kan du läsa mer om stegen, från att någon begär planändring till att en färdig detaljplan finns på plats.
Detaljplanen är ett juridiskt bindande dokument som bestämmer hur mark och vatten får användas och bebyggas. Detaljplanen består av en plankarta och en planbeskrivning. Ibland kan den även innehålla ett gestaltnings- och karaktärsprogram och en miljökonsekvensbeskrivning.
Guide
En planprocess kan starta på olika sätt, ibland genom en begäran om planbesked från en exploatör eller fastighetsägare och ibland genom initiativ från kommunen.
Kommunen börjar med att utreda förutsättningarna för projektet och gör en bedömning av projektets lämplighet. Stadsbyggnadsnämnden fattar sedan beslut om kommunen ska planlägga och när det kan hända. Nämnden ger ett planbesked samtidigt som Stadsbyggnadsförvaltningen får ett uppdrag att påbörja planarbetet.
Har du frågor eller behöver hjälp med e-tjänsten?
Hör av dig till oss på Kontaktcenter så hjälper vi dig eller hänvisar dig rätt.
Ring, mejla eller besök oss i Bibliotekshuset.
Du hittar alla kontaktuppgifter och öppettider till Kontaktcenter här Öppnas i nytt fönster.
Planarbetet inleds ibland med ett planprogram som kartlägger de övergripande förutsättningarna, målen och utgångspunkterna för den kommande detaljplanen. Det är vi på kommunen som bedömer om det behövs ett planprogram eller inte. Vi kan också gå direkt till detaljplanearbete.
Under samrådsskedet får allmänheten möjlighet till insyn och kan lämna synpunkter på planprogrammet. Alla som vi bedömer är berörda bjuds in för att tycka till. Samrådet har vi för att få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt.
Det färdiga planprogrammet godkänns av stadsbyggnadsnämnden eller kommunfullmäktige och därefter kan arbetet med detaljplan påbörjas.
När det blivit dags att påbörja arbetet med att ta fram en detaljplan kan vi välja mellan olika metoder för hur vi går tillväga:
Valet av förfarande utgår från förutsättningarna i det enskilda ärendet, och regleras av plan- och bygglagens femte kapitel Länk till annan webbplats.. De flesta planförslag kan handläggas genom standardförfarandet. När det inte går finns andra sätt som används när planförslaget är antingen mer eller mindre omfattande.
Standardförfarandet är vanligast och används när förändringarna som ska göras inte är av särskild betydelse för allmänheten och samtidigt stämmer överens med översiktsplanen och länsstyrelsens granskningsyttrande av den.
Under samrådsskedet får allmänheten möjlighet till insyn i processen och kan lämna synpunkter. Alla som vi bedömer är berörda bjuds in för att tycka till. Samrådet har vi för att få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt.
Kommunen sammanställer och kommenterar de skriftliga synpunkterna från samrådet i en samrådsredogörelse. Den publiceras i, eller i samband med, detaljplanen.
När ett förslag till detaljplan har varit på samråd och eventuellt ändrats efter inkomna synpunkter ska det färdiga förslaget, innan det kan antas, vara tillgängligt för granskning under minst två veckor. Tiden för granskningen kan förkortas om alla är överens om det.
Inför granskningen ska vi på kommunen underrätta dem som berörs av förslaget. Det kan vara sakägare, boende och övriga som under samrådet har yttrat sig om förslaget till detaljplan. Underrättelsen finns att läsa på kommunens digitala anslagstavla.
Under granskningen ges ytterligare en möjlighet att lämna synpunkter. För att vara säker på att du senare ska ha rätt att överklaga beslutet måste dina skriftliga synpunkter lämnas senast under granskningstiden.
Vi på kommunen ska sammanställa de skriftliga synpunkterna från granskningen i ett granskningsutlåtande. När det är färdigt ska vi så snart som möjligt skicka utlåtandet, eller information om var det finns tillgängligt, till dem som inte fått sina synpunkter uppfyllda.
Beslutet att anta detaljplanen sker i stadsbyggnadsnämnden. Planer som är av avgörande betydelse antas istället av kommunfullmäktige. Om en detaljplan antas betyder det att den är godkänd.
Beslutet publiceras på kommunens digitala anslagstavla.
Antagandebeslutet kan överklagas av den som har lämnat skriftliga synpunkter och inte fått dem uppfyllda och samtidigt bedöms vara berörd av förslaget. Synpunkterna är inte giltiga om de lämnats senare än i granskningsskedet.
Detaljplanen vinner laga kraft tre veckor efter att antagandebeslutet publicerats på kommunens anslagstavla. Det händer bara om ingen har överklagat beslutet och om länsstyrelsen inte heller valt att pröva beslutet.
Utökat förfarande används när
Begränsat förfarande används när
Samordnat förfarande innebär att planarbetet samordnas med andra lagar.
Sidan uppdaterad: 2023-12-01