När ditt barn har fyllt ett år är det välkommet att börja i förskola eller annan pedagogisk verksamhet. Både ansökan och uppsägning görs via Edlevo.
Västra Torggatan 26, Bibliotekshuset
651 84 Karlstad
Öppettider: Måndag till fredag 08.00-16.30
För att få en plats i förskola eller annan pedagogisk verksamhet ska ditt barn:
Du kan ansöka om plats tidigast 6 månader innan önskad placeringsstart.
Ditt barn är garanterad en plats i en kommunal förskola eller annan pedagogisk verksamhet inom fyra månader från barnets ködatum.
Introduktionen börjar på det önskade placeringsdatumet.
Om du önskat placeringsdatum under semesterperioden i juli kan det hända att barnets introduktion görs med annan personal än ordinarie och på annan förskola än den ni fått placering på.
Ditt barn kan få förtur om det är i behov av särskilt stöd eller har ett eget behov av förskola eller annan pedagogisk verksamhet, till exempel på grund av familjeförhållanden.
Syskon har inte förtur till plats på samma förskola eller annan pedagogisk verksamhet men vi försöker prioritera så långt det är möjligt att tillgodose detta.
I Karlstad finns över 70 kommunala och fristående förskolor och annan pedagogisk verksamhet att välja mellan. På förskolornas egna sidor kan du läsa mer om dem.
Du ansöker om plats i förskola och annan pedagogisk verksamhet genom att logga in i Edlevo app eller webb.
Du kan ange upp till tre önskemål som du sedan rangordnar. Du kan ändra dina alternativ i efterhand, men om du vill ändra datum för när barnet ska börja måste du lämna in en ny ansökan.
Om Skattemyndigheten har beslutat att ge dig sekretessmarkering ska du inte ansöka om förskola eller annan pedagogisk verksamhet i våra e-tjänster utan på pappersblankett.
Hör av dig till kommunens Kontaktcenter på telefonnummer 054-540 00 00.
Om barnet har växelvis boende och båda vårdnadshavarna har behov av omsorg delar ni på platsen och kostnaden för den.
Delad plats gäller om:
Ansökan görs i Edlevo på samma sätt som för en gemensam plats, men du måste sedan anmäla att platsen ska vara delad i e-tjänsten Anmäla förändringar gällande barn i kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk verksamhet.
Om barnet redan har en plats, och sedan får växelvist boende, ska du som är platsinnehavare anmäla delad plats.
Från och med höstterminen då ditt barn fyller tre år till och med vårterminen det år barnet börjar i förskoleklass erbjuds plats i allmän förskola. Allmän förskola är gratis i 525 timmar per år, vilket vanligtvis motsvarar 15 timmar i veckan under skolans läsår.
Vill du söka förskola eller annan pedagogisk verksamhet till ditt barn men någon av er saknar svenskt personnummer ansöker du via e-tjänsten Ansök om plats i förskola för nyanlända.
Omsorg på obekväm tid är en form av pedagogisk verksamhet som erbjuds när vårdnadshavare arbetar eller studerar på kvällar, nätter eller helger och inte har möjlighet till någon annan lösning för barnets omsorg.
Omsorg på obekväm tid omfattas inte av platsgarantin inom fyra månader utan placeringar görs i mån av plats. Under dagtid går barnet kvar på sin ordinarie förskola eller annan pedagogisk verksamhet.
Du ansöker om plats i Edlevo app eller webb.
Om ditt barn är folkbokfört i en annan kommun och inte kommer att folkbokföra sig i Karlstad har barnet rätt till plats i förskola eller annan pedagogisk verksamhet om det finns särskilda skäl utifrån barnets personliga förhållanden. Ditt barn kan även få plats i annat fall om det bedöms vara möjligt.
Du ansöker om plats på pappersblankett.
För att ha rätt till plats i förskola eller pedagogisk omsorg måste ditt barn vara folkbokfört i Karlstads kommun när placeringen börjar.
Om du tänker flytta till Karlstad men inte vet exakt vart ni ska bo ansöker du till den förskola du tror passar bäst. Om du sedan behöver ändra ditt val hör du av till dig kommunens Kontaktcenter.
Vill du söka plats på en fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet måste du själv ta kontakt med den fristående verksamheten som du vill söka till eftersom varje enhet har sin egen kö.
Karlstads kommun tillämpar kö.
När vi har tagit emot din ansökan får du en bekräftelse via e-post på att du har en plats i kön. Om du inte har en e-postadress registrerad får du ett brev med post.
Om hushållet har skuld till förskola eller fritidshem i kommunen får ditt barn en plats i kön till förskola men du får inget erbjudande om plats förrän skulden är betald. Fritidshemsplacering avslås.
Med hushåll avses ensamstående, sammanboende eller makar som är bosatta på samma adress.
Ansökan kan göras tidigast sex månader innan önskad placeringsstart.
Ködatum räknas fyra månader innan önskat placeringsdatum. Om du ansöker mindre än fyra månader innan önskad placeringsstart räknas ansökningsdatumet som ködatum.
Tänk på att räkna med en introduktion på två veckor från och med placeringsdatumet.
Ködatumet avgör vilka barn som fördelas plats. Vid vissa tidpunkter och på en del områden kan det vara svårt att tillgodose förstahandsvalen. Du kan då få erbjudande om plats på ett annat område än det du har sökt.
När vi fördelar lediga platser tar vi hänsyn till ködatum, barngruppens sammansättning, vårdnadshavares önskemål och närhetsprincipen.
När ditt barn har fått en plats i förskola eller annan pedagogisk verksamhet är du ansvarig för att betala för platsen.
Du behöver också lämna in:
Schema, kontaktuppgifter och inkomst lämnas i Edlevo. Vistelsetid lämnas via en separat e-tjänst för vistelsetid. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det är viktigt att du håller dessa uppgifter uppdaterade för att vi ska kunna kontakta dig och för att du ska få rätt avgift.
Önskar du byta till en annan kommunal förskola eller pedagogisk verksamhet gör du en ny ansökan.
Överflyttning mellan förskolor och annan pedagogisk verksamhet sker vid höstterminens början. Endast i undantagsfall görs överflyttningar vid andra tider på året. Det gäller även för barn som har plats i en fristående verksamhet och ansöker om kommunal plats.
När ingen av barnets vårdnadshavare längre har behov av platsen säger ni upp den (avslutar placeringen) i Edlevo app eller webb. Barnets plats avslutas när samtliga vårdnadshavare har accepterat uppsägningen.
Uppsägningstiden är en månad från att den andre vårdnadshavaren har godkänt uppsägningen eller ändringen. Du betalar avgift under hela uppsägningstiden.
Vid delad plats ansvarar varje vårdnadshavare för att säga upp sin del av barnets plats. Om någon av er säger upp sin del är platsen inte längre delad. Den vårdnadshavare som har kvar platsen betalar då hela avgiften för platsen utifrån sitt hushålls inkomst.
Du säger upp din del av platsen i e-tjänsten Anmäla förändringar gällande barn i kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk verksamhet.
OBS! Säger du upp platsen i Edlevo app eller webb avslutas hela barnets placering, alltså även den andre vårdnadshavarens del.
Ska du flytta från Karlstads kommun får barnet ha kvar platsen i en månad från det datum du flyttar. Önskar du att behålla platsen längre ska du ansöka om det i god tid innan du flyttar. Beslutet tas av utbildningschef förskola.
Om du byter mellan kommunala verksamheter behöver du inte säga upp platsen.
Om du byter till fristående verksamhet ska du säga upp platsen senast en månader innan barnet ska sluta.
Ska ditt barn gå i fritidshem måste du ansöka om plats via Edlevo app eller webb. Du behöver ha ansökt i god tid och fått, och besvarat, ett erbjudande för att placeringen ska kunna användas.
Om ditt barn går i kommunal förskola och ska börja i kommunal skola kan barnet använda fritidshemsplatsen från och med första måndagen i augusti. Däremot blir inskrivningsdatum på fritidshemmet 1 augusti. Om ni har behov av omsorg mellan 1 augusti och första måndagen i augusti fortsätter ni använda förskoleplatsen dessa dagar.
Om du inte har ansökt om fritidshemsplats gäller 31 juli som sista placeringsdag i förskolan.
Om ditt barn går i fristående förskola och ska börja i kommunal skola kan du ansöka om fritidshemsplacering, och även börja använda platsen 1 augusti.
Säger du upp platsen under sommaren (juni, juli, augusti) kan ditt barn inte få en plats i förskola eller annan pedagogisk verksamhet förrän tidigast 1: a september samma år.
Om du ändå påbörjar en ny placering före 1 september så debiteras du avgift retroaktivt.
Ska ditt barn vara ledig minst 8 sammanhängande veckor under perioden juni-augusti kan du anmäla sommaruppehåll i e-tjänsten.
Hör av dig till kommunens Kontaktcenter om du har frågor eller behöver hjälp med att fylla i någon av e-tjänsterna.
Sidan uppdaterad: 2024-11-21