Studie- och yrkesvägledning
Du kan få stöd med att planera dina studier och att välja en utbildning som passar dig. Kontakta din hemkommuns studie- och yrkesvägdledning så hjälper dom dig.
Planera dina studier
Tillsammans med en studie- och yrkesvägledare kan du göra en plan för dina studier. Alla som går en kommunal vuxenutbildning ska ha en individuell studieplan. En studieplan innehåller information om ditt mål med studierna vilka kurser eller vilken utbildning du ska gå för att nå målet. När du träffar en studie- och yrkesvägledare pratar ni om dina intressen och erfarenheter samt vilka utbildningar du har gått tidigare.
Validering
Validering innebär att du kan få dina kunskaper och erfarenheter inom ett område värderade, dokumenterade och erkända. Om du har erfarenhet inom ett utbildningsområde kan validering förkorta utbildningstiden så att du inte behöver läsa det du redan kan. Kontakta din hemkommuns studie- och yrkesväglning för mer information.
Kontakta din hemkommun
Du får studie- och yrkesvägledning i din egen hemkommun. I en del kommuner måste du först boka en tid, i andra kan du komma till en öppen mottagning. Kontakta din hemkommuns studie- och yrkesvägdledning så hjälper dom dig.
Vägledningssamtal
Du får veta mer om:
- olika utbildningar och utbildningsvägar
- vad som krävs för att ansöka till en speciell utbildning (behörighet)
- hur tidigare studier och jobb värderas (validering)
- hur en utbildning kan öka dina chanser att få jobb
- hur du skickar in en ansökan
- vilket datum din ansökan ska skickas in
- information om studiemedel.
Förbered dig inför möte/samtal
- Du behöver ha tillgång till dina betyg.
- Fundera på vilka frågor du vill ha svar på.
- Vad är dina tankar kring studier och personliga mål.
Sidan uppdaterad: 2023-05-24
Hittade du rätt information på sidan?