Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Studerade på KTC – återvände som lärare

Andreas Gustafsson är crossfitnörden, sambon och pappan som efter tio år i branschen som rörmontör och rörsvetsare blev lärare på den utbildning som han själv gått. Ett yrke som ger honom möjligheten att kombinera sina kunskaper inom branschen med intresset att utveckla andra.

{"X":0.235,"Y":0.0,"Width":0.56,"Height":0.99555555555555553}

– Man vet sällan var livet tar en. Jag såg av ren slump för ett år sedan att Karlstads teknikcenter sökte en lärare och skickade in en spontanansökan. Jag har egentligen sedan gymnasiet haft en tanke om att läraryrket skulle passa mig och vara väldigt kul. Som lärare på yrkeshögskola får jag göra en kombination av det jag brinner för och ha fortsatt kontakt med näringslivet, säger Andreas Gustafsson, lärare på yrkeshögskoleutbildningen Industrirörtekniker.

Andreas kommer närmast från Assemblin VS Industri där han arbetat i sju år. Numera arbetar han som lärare på yrkeshögskoleutbildningen Industrirörtekniker som ges på Karlstads teknikcenter. En utbildning som han själv läste för tio år sedan.

– Det är ju mitt första läsår som lärare, men jag hoppas att de studerande uppfattar mig som stöttande och att jag ger dem verktyg att lyckas trots att alla studerande har olika förutsättningar. Jag trivs med att se människor utvecklas och det är fantastiskt att se hur de verkar ute på arbetsplatserna när vi gör LIA-besök, säger Andreas.

”Vi behöver bli bättre på att ta prata om yrkeshögskola som ett alternativ”

Andreas läste svets på gymnasiet och hade visionen om att arbeta på en oljeplattform någon gång i framtiden, men efter att ha läst på yrkeshögskolan fick han jobb inom branschen direkt efter examen.

– Jag tror att vi alla behöver bli bättre på att prata om yrkeshögskolan som ett alternativ till att studera vidare efter gymnasiet och en chans att karriärväxla. För många är nog denna utbildningsmöjlighet någorlunda okänd, men det är en fantastisk väg för att komma ut i arbetslivet och att byta bransch, inte bara för den som har läst en yrkesinriktad utbildning i grunden. Vi bidrar med efterfrågad kompetens till näringslivet och utvecklar därmed Karlstad, Värmland och Sverige, säger Andreas.

Inom yrkeshögskolan samverkar lärare och studenter dagligen med företag genom ledningsgrupper, gästföreläsningar, praktikplatser och kompetensutveckling, främst inom Värmlands län. Andreas som är nyanställd inom kommunen ser detta som utvecklingspotential inom kommunens förvaltningar.

– Vi är många medarbetare inom Karlstads kommun som besitter otrolig kompetens, därför behöver vi också bli bättre på att ta vara på varandras kunskaper, kontakter och arbeta mer gränsöverskridande inom förvaltningar, säger Andreas.

FAKTA

Namn: Andreas Gustafsson

Ålder: 31 år

Jobbar som: Lärare på yrkeshögskoleutbildningen Industrirörtekniker

Arbetsplats: Karlstads teknikcenter (KTC)

Bor: Uppvuxen i Åmål, men bor nu i Karlstad.

Familj: Sambo, en dotter och en son som kommer i sommar.

Fritidsintressen: Crossfit, fiske och hockey. Även utförsåkning och längd under vinterhalvåret.

Dold talang: Grym på matlagning, enligt min sambo.

Sidan publicerad: 2023-05-19

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?