Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Tillsammans hjälps vi åt att spara vatten

Vi ser att många vattnar, tvättar och duschar mer än vanligt. Värmen gör att det går åt ovanligt mycket vatten och vattenverken har svårt att hänga med. Därför vädjar Karlstads kommun till alla med kommunalt vatten att undvika onödig vattenanvändning så länge värmeböljan håller i sig. Om vi alla hjälps åt att vara vattensmarta och spara vatten behöver vi inte utfärda bevattningsförbud.

en person häller upp ett glas vatten

Nu när det är värmebölja har vattenverken svårare att orka med extra vattning och poolfyllningar. Det varma vädret innebär att vi använder mer vatten än vanligt. Många vattnar gräsmattor, fyller pooler och tar kanske en extra dusch.

- Den höga förbrukningen innebär att våra vattenverk får jobba för fullt och ligger nära maxkapacitet. Fortsätter den här värmeböljan behöver vi vara vattensmarta och se till att vattnet räcker längre, säger Patrik Nilsen, avdelningschef på VA-avdelningen.

Hög vattenförbrukning i hela Karlstads kommun

Den gångna veckan var vattenförbrukningen generellt mycket hög i hela Karlstads kommun.

- Grundvattennivåerna är inte alarmerande låga i nuläget, men verken klarar inte att leverera mycket mer än de gjorde den gånga veckan. Det ger en sårbarhet om det skulle uppstå läckor, säger Patrik Nilsen, avdelningschef på VA-avdelningen.

Så blir du vattensmart

Med smart vattenanvändning och goda vattenvanor räcker vårt gemensamma och värdefulla vatten längre. I Karlstad använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. För att göra det enkelt för Karlstadsborna att bli vattensmarta och spara vatten har vi samlat tips på karlstad.se/vattensmart

Här är några av tipsen:

  • Undvik att vattna gräsmattan.
  • Fyll poolen endast när det är dåligt väder. För att undvika att det går åt mycket vatten samtidigt ska du inte fylla poolen samtidigt som dina grannar gör det.
  • Tänk på att inte vattna blommorna mitt på dagen eftersom vattnet då dunstar bort. Det är bäst att vattna när solen inte ligger på.
  • Skippa vattenspridaren. När du vattnar med vattenspridare är det en stor del av vattnet som aldrig når växternas rötter – i stället försvinner mycket i luften. Alltså slösas vatten helt i onödan
  • Ta korta duschar i stället för att bada i badkar. Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter.
  • Låt inte vattnet rinna i onödan. Till exempel, diska inte under rinnande vatten utan använd diskbalja i stället.
  • Tvätta inte bilen hemma. Gör det i stället på en biltvätt där vattnet renas och återanvänds.

Sidan publicerad: 2023-06-14

Sidan uppdaterad: 2023-12-06

Hittade du det du sökte på sidan?