Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Barn som klipper band i en dörröppning
Katarina Skogsberg

Katarina Skogsberg

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Nu är bandet klippt för förskolan Storbyn i Vålberg

Strax före jul kunde äntligen den nystartade förskolan Storbyn i Vålberg flytta in i nyrenoverade lokaler i aktivitetshuset Sjösala. På måndagens invigningskalas bjöds det på allt från bandklippning och fika till besök av en riktig favoritfigur – fantasy-musen Helium.

Invigningsdagen hade planerats en tid med stort hemlighetsmakeri. Den största överraskningen för barnen var att den ena karaktären i fantasy-berättelserna om småmössen Musse och Helium kom på besök. Berättelserna är mångas favoriter och används i förskolans temaarbete för att stötta barnens språkutveckling.

Det bjöds också på saft med bubbel, popcorn och ostbågar i strutar som barnen tillverkat själva.

Mindre barngrupper

Förskolan Storbyn var igång redan efter sommaren då femåringarna från förskolorna Bullerbyn och Lärkängen bildade en ny barngrupp. Nu är barn och pedagoger på plats i nya, fina lärmiljöer. Under hösten har man huserat i tillfälliga lokaler i väntan på att renoveringen skulle bli klar.

– Vi har ett uppdrag från barn- och ungdomsnämnden att minska barngrupperna i förskolan i Vålberg, säger rektor Malin Gillberg. I femårsgruppen skapas förutsättningar att möta varje barns behov, att väcka lust och nyfikenhet för fortsatt lärande. Dessutom får barnen som kommer från olika delar av Vålberg chansen att lära känna varandra inför hösten då de börjar i förskoleklass tillsammans.

Just nu består gruppen av 24 barn, hösten 2023 ökar antalet femåringar till 32. Från den 1 mars jobbar sex pedagoger på förskolan. Samtidigt minskas barnantalet på både Bullerbyn och Lärkängen. De blivande femåringarna från Bullerbyn och Lärkängen, som kommer bilda nästa femårsgrupp, kom också på besök under dagen.

Utflykter i närområdet

Verksamheten i förskolan Storbyn präglas av utepedagogik och man tar sig lätt till olika platser i Vålberg med praktiska förskolecyklar.

– Vi vill använda de fina utemiljöer och verksamheter som finns här i Vålberg, fortsätter Malin Gillberg. Biblioteket är en favorit för många, parkmiljöer och skogsområden, idrottshallen samt utegårdarna på Bullerbyn, Lärkängen och Vålbergsskolan.

Pedagogerna på Storbyn kan dela upp barnen i mindre grupper under dagen. På så sätt kan de anpassa arbetet till barns olika behov och utveckling. Utflykter och cykelturer är naturliga delar i den pedagogiska verksamheten

– Samverkan med andra är också viktig för att skapa en bra relation med barnfamiljerna i många olika sammanhang. Femårsgruppen är en del i det pågående arbetet med 1–16 årsperspektivet vi strävar efter i Vålberg, säger hon.

Dagens program på en affisch
Dagen bjöd på ett fullspäckat program med bland annat de beprövade klassikerna:
Två barn som hoppar säck med ägg och sked i munnen
Ägg på sked och säckhoppning...
Barn sätten svansen på en tecknad mus
...och pricka svansen.
Barn målar teckningar utomhus och hänger upp på ett staket
Dessutom blev det stafflimålning och vernissage ute på gården...
Kvinna som är utklädd till musen Helium
...och Helium dök upp med spännande uppdrag.

Sidan publicerad: 2023-02-13

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?