Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
En Måltidschef och två rektorer visar stolt upp sina diplom på White Guide-galan 2023
Heléne Andersson, måltidschef, Karin Thorell och Ulf Eriksson, rektorer på Västerstrandsskolan på plats under galan.

Heléne Andersson, måltidschef, Karin Thorell och Ulf Eriksson, rektorer på Västerstrandsskolan på plats under galan.

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Vinst i flera kategorier under White Guide Junior och Senior 2023

När White Guide Junior och senior, Sveriges största tävling inom offentlig gastronomi hölls tidigare i veckan tog Karlstads kommun sig till seger i hela tre kategorier – Årets Måltidschef, Årets Pep-skola samt Årets Mellanmål.

White Guide Junior är skolmatsguiden som getts ut sedan 2013. Med förhoppning att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin lyfter de fram och sprider goda exempel från skolmatssverige. Priserna delades ut tidigare i veckan på White Guide Junior-galan som hölls i Lund. Så här säger vinnarna om sina förstaplaceringar.

Årets Måltidschef – Heléne Andersson

Heléne Andersson vann Årets Måltidschef med motiveringen:

”Här är chefen som får sina medarbetare att känna sig som lysande stjärnor, och som brinner för de goda, gröna måltiderna.”

–Det här var oförutsett men så roligt och hedrande – jag är jättestolt. När de läste upp motiveringen och sedan mitt namn så tänkte jag bara ”jösses, det är ju jag! Jag vann”, säger Heléne.

För Heléne är en bra måltidschef en som är närvarande och ser alla sina medarbetare samt ger dem förutsättningar att kunna göra ett bra jobb för alla de 0–110 åriga gäster som serveras måltider varje dag. Att jobba med likvärdighet och mot samma mål är också viktigt.

Årets Pep-skola - Västerstrandsskolan

Årets Pep-skola vinner den skola som arbetar för en mer aktiv och hälsosam skoldag. I fjol kom Västerstrandsskolan på fjärde plats, men i år var det deras tur att vinna, vilket de gjorde med motiveringen:

”En engagerad rektor möter ett inspirerat köksgäng, och då blir det så här bra! Årets Pep-skola har allt: trygghet, trivsel, aktiva raster och suveränt god mat.”

– Det känns såklart fantastisk och vi är så stolta och glada över vinsten i Årets Pep skola 2023. Vi utvärderar hela tiden vårt arbete tillsammans med våra elever och strävar hela tiden efter att göra en bra skola ännu bättre, säger Ulf Eriksson, rektor 4–6 på Västerstrandsskolan.

Rörelse i skolan har flera fördelar:

– Det förbättrar koncentrationen och kognitiva förmågor, minskar stress, främjar hälsa och välbefinnande samt ökar elevernas energi och motivation. Att inkludera fysisk aktivitet i skolmiljön är fördelaktigt för både pojkar och flickor, men det kan vara speciellt gynnsamt för pojkar som ibland kan ha svårare att anpassa sig till den mer stillasittande natur som skolan ibland kräver, fortsätter Ulf.

Årets Mellanmål – Norrstrandsskolan

Den tredje vinsten gick till Norrstrandsskolan för deras mellanmål, så här löd motiveringen till vinsten:

”Här är mellanmålet inte bara snabb näring, det har även gett upphov till en hel mötesplats där barnen får möjlighet att bygga relationer och sina egna, näringsrika måltider.”

– Det känns fantastiskt - en kvittens på att det vi gör är bra, både för våra elever och som koncept, säger Tobias Ellström, köksansvarig på Norrstrandsskolan.

Vad gör Norrstrandsskolans mellanmål till den bästa?

–Vi gör nästan allt från grunden, pressar frukter, bakar allt bröd och våra egna energishots, mixar egna röror. Vi har inget extra ekonomiskt stöd men kan ändå bjuda hela skolan på det.

Hur vill ni fortsätta utveckla mellanmålet på skolan?

–Vi vill skapa nyttiga prisvärda mellanmål som alla skolor ska kunna erbjuda alla elever. Vi satsar även mycket på en vegetarisk omställning där vi behåller smaker och proteinhalten men minskar på köttet.

Ni hade inte möjlighet att vara på plats i Lund för att ta emot priset. Kommer ni fira på hemmaplan?

–Vi kommer fira tillsammans med fritids resten av dagarna som är kvar denna vecka - bjuda dem på något extra gott. Det är tack vare eleverna och den fantastiska kökspersonalen som gjorde att vi vann, avslutar Tobias.

Läs mer om White Guide Junior och Senior. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sidan publicerad: 2023-11-03

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?