Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
De nominerade författarna Ann Olerot, Ingrid Olsson, Angelica Öhrn samt Per Simonsson och Gustav Tegby
De nominerade författarna är överst från vänster Ann Olerot, Ingrid Olsson och Angelica Öhrn samt på nedre raden Per Simonsson och Gustav Tegby.

De nominerade författarna är överst från vänster Ann Olerot, Ingrid Olsson och Angelica Öhrn samt på nedre raden Per Simonsson och Gustav Tegby.

Över 800 elever träffade de nominerade författarna till Barnens romanpris

Under veckan besökte över 800 elever Värmlands museum för att träffa och inspireras av de nominerade författarna till årets upplaga av Barnens romanpris.

Barnens romanpris i Karlstad har arrangerats sedan 2013 och pågår under höstterminen i årskurs 6. Alla skolor bjuds in och i år deltar 40 klasser från 18 skolor med sammanlagt 830 elever.

Eleverna får läsa fem utvalda och aktuella böcker av svenska författare och ska sedan under december rösta på den bok de gillar bäst. Vinnande bok och författare presenteras i januari.

Hur väljs böckerna ut?

Bibliotekarierna Susanne Lindén, Maria Jansson och Jessica Hermansson berättar att projektgruppen har ett brett perspektiv när det väljer ut de nominerade böckerna.

- Böckerna får inte vara för smala eller utpekande för vissa grupper. De får gärna beröra, men på ett hanterbart sätt och handla om saker som många gått igenom. Vi försöker också att få en spridning på förlag och på kön på både författare och huvudkaraktärer. Det är roligt att få presentera svenska författare som eleverna kanske inte upptäckt annars.

Förra året var det flera lärare som berättade att eleverna läst mer än tidigare efter att ha deltagit i författarträffarna.

- Det är fantastiskt för eleverna att få inspireras och ställa frågor till en riktig författare, att få träffa ”en kändis”. De drar paralleller med författarna och deras karaktärer och det är underbart att se hur de ibland stannar upp och nästan lutar sig framåt i stolarna för att inte missa något.

Workshops för att starta upp arbetet

För att komma i gång ordentligt har eleverna först deltagit i en workshop med bibliotekarierna på närmaste bibliotek där böckerna presenterades. Därefter är det klassens lärare, som utifrån elevernas förutsättningar och behov, planerar hur böckerna används i undervisningen.

- Barnens Romanpris är en insats som ska inspirera till läsning och samtal. Pedagogerna väljer själva hur de vill lägga upp arbetet i klassen. Det blir en mix med bland annat individuell läsning, högläsning, boksamtal, att arbeta skapande och att skriva egna texter. Nytt för i år är att det tagits fram en lärarhandledning med inspiration, idéer och stöd för lärarnas arbete, berättar Britta Öster Jonasson som är verksamhetsutvecklare på barn- och ungdomsförvaltningen.

Britta Öster Jonasson, verksamhetsutvecklare och biliotekarierna Susanne Lindén, Maria Jansson och Jessica Hermansson
Britta Öster Jonasson, Susanne Lindén, Maria Jansson och Jessica Hermansson.

Vad tycker författarna?

Alla fem författarna är rörande överens om att det är hedrande att bli nominerad och att det vore roligt att vinna, men att en av de största vinsterna är träffa målgruppen de skrivit för – ett ”drömförfattarbesök” helt enkelt.

Elevernas frågor har bland annat handlat om hur man blir författare, vad man tjänar, hur lång tid det tar att skriva en bok och vad som händer sen med karaktärerna. En pojke hade även med sig en egenskriven bok för att få den signerad. Flera elever frågade också om författarna skrivit flera böcker – något som brukar visa sig i efterfrågan på biblioteken efter författarträffarna.

Om Barnens romanpris 2023–2024

De nominerade böcker är:

  • #challenge av Ann Olerot
  • En äkta ljugis av Ingrid Olsson
  • Runornas dotter av Per Simonsson
  • De överblivnas armé av Gustav Tegby
  • Hål i nätet av Angelica Öhrn

Medverkande skolor

Fredricelundsskolan, Frödingskolan, Färjestadsskolan, Herrhagsskolan, Hultsbergsskolan, Kroppkärrsskolan, Kvarnbergsskolan, Norrstrandsskolan, Nyeds skola, Orrholmsskolan, Råtorpsskolan, Skattkärrsskolan, Skåreskolan, Stellatus, Stockfallets skola, Stodeneskolan, Vallargärdets skola och Västerstrandsskolan.

Medverkande bibliotek

Stadsbibliotekets barn- och ungdomsavdelning, närbiblioteken Kronoparken, Molkom, Skåre och Våxnäs.

Barnens romanpris är ett samarbete mellan Kultur- och fritidsförvaltningen och Barn- och ungdomsförvaltningen.

Affsich för Barnens romanpris

Sidan publicerad: 2023-11-17

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?