Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Klipp av band när Stockfallets skola invigdes
Från vänster: Linda Larsson (s) kommunstyrelsens ordförande, Måns Nilsson och Soz Sandi i årskurs fem samt rektor Anna Fredriksson.

Från vänster: Linda Larsson (s) kommunstyrelsens ordförande, Måns Nilsson och Soz Sandi i årskurs fem samt rektor Anna Fredriksson.

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Stockfallets skola invigd med konfettiregn

Med en skolgård fylld av flera hundra förväntansfyllda elever kunde Stockfallets skola idag invigas under festliga omständigheter. Underhållningen stod skolans förskoleklass och årskurs fyra för.

Den nya skolan har byggts för att möta behovet av grundskoleplatser i området och ska rymma 475 platser för elever i årskurs F-6. Intill skolan har en fristående fullstor idrottshall byggts som förutom aktivitet under skoldagen ska användas till cheerleading och truppgymnastik på kvällar och helger.

– Så kul att få vara med och inviga den här skolan! Och extra kul att stora delar av skolan har byggts med klimatsmarta alternativ och en hel del återbruk av såväl exteriör som möblerna inomhus. Jag tror verkligen att både elever och personal ska stortrivas i sin nya skola och att de tar hand om den på allra bästa sätt. Stort grattis och välkomna till Stockfallets nya skola, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Linda Larsson (s) kommunalråd håller tal på invigningen av Stockfallets skola

Interiör med mjuk atmosfär

Skolans interiör är noga utvalt för att minska både öronbuller och ögonbuller. Skolans innemiljö är målad i dova kulörer med en grön del, en blå del och en grå/beige del. För att skapa en lugn och trygg känsla är vissa vägghörn rundade.

– Här kommer vi ha goda möjligheter att möta vår vision ”barnets bästa hela dagen”. Det finns gott om rum för eleverna att gå undan till för arbetsro – varje klassrum är anslutet till ett grupprum och fritidsavdelningarna ligger i nära anslutning till klassrummen och kan utnyttjas under hela skoldagen, säger Anna Fredriksson, rektor på Stockfallets skola.

Även flera gradänger är placerade på skolan – här kan eleverna hänga tillsammans på raster, redovisa under lektioner eller spela interaktiva spel genom projektorn. Ett stort tillagningskök finns där det lagas mat och bakas bröd från grunden med närproducerade livsmedel, både till skolan och kringliggande förskolor i området.

Återvunnet material både utvändigt och invändigt

Stockfallets skola är den första skolan som har återbrukat material både utvändigt och invändigt. Delar av skolan är byggd med klimatsmarta alternativ – en del med tegel tillverkat med biogas som minskat klimatpåverkan till cirka en tredjedel, en låg fasad på idrotten med helt återbrukat tegel, betongplatta och bjälklag som har betong med lägre klimatavtryck. Även en del av stommen samt två trapphus har bytts ut från stål och betong till limträ. Också inomhus har det gjorts klimatsmarta val. Skolans möbler är till stor del återbrukat - möbler har tvättats, restaurerats och lackats om eller köpts in second hand.

Utemiljö

Skolans utemiljö erbjuder stora lekmiljöer i tre terrasser som möter skogen. Skogen är till största del bevarad men upprustad med linbana, balanslek, grill- och lägerplatser. I övrigt är skolgården rustad med en stor upplyst gräsplan för raster och idrott, pingisbord, klätterställningar samt multiplaner som funkar till det mesta – bland annat bandy och basket.

Rektor Anna Fredriksson håller tal på invigningen av Stockfallets skola
rundat hörn med hängyta
trapphus med högt i tak
Gradäng för eleverna att umgås eller redovisa i
Elev läser på portabel bänk
Grillplats på Stockfallets skola
Gradäng utomhus
Pergola för utomhusundervisning

Sidan publicerad: 2024-01-12

Hittade du det du sökte på sidan?