Sara Malmborg
Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.
Hård konkurrens i Kockduellens stadsfinal
När Kockduellens stadsfinal avgjordes kammade Madjan och Casandra från Frödingskolan hem förstaplatsen med sin turkiska köfte med taboulleh, tzatziki och pommes duchesse.
Det är andra säsongen som flera av Karlstads kommuns grundskolor deltar i branschorganisationen Visitas rikstäckande skoltävling Kockduellen. Kock är ett bristyrke och förhoppningen är att skapa ett större intresse för matlagning och på sikt öka antalet sökande till gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogram.
Under hösten har alla elever i årskurs 9 på Frödingskolan, Hultsbergsskolan, Rudsskolan och Nyeds skola varit med i Kockduellen på en hemkunskapslektion. De har arbetat två och två. Att tävla och få en jurybedömning har dock varit frivilligt. De vinnande lagen från respektive skola har sedan skapat och provlagat sitt tävlingsrecept där årets huvudråvara var svensk lammfärs
Hård konkurrens
Finalen arrangeras av Tingvallagymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram. Publiken med lärare, rektorer, föräldrar och vänner till de tävlande lagen kunde följa allt som hände i köket via en digital skärm i ett rum bredvid. Eleverna hade en timme på sig att laga två tallrikar av sin rätt - en till juryn och en att visa för publiken. Alla lagen arbetade koncentrerat och metodiskt och presenterade sina rätter i tid.
Konkurrensen var mycket hård och juryn hade ett svårt och utdraget arbete med att skilja de tävlande lagen åt. De bedömde allt från utseende och uppläggning till samarbete och metod, men allra viktigast var så klart smaken.
Juryns motivering:
"Med energi och kraftfullhet landar en tallrik framför oss i juryn. Vi hänförs av smaken och utseendet i dess kombination. Här ser vi framtidens kockar och välkomnar in Frödingskolan till branschen."
Riksfinal i Stockholm 14 mars
Madjan och Casandra representerar nu Karlstads kommun när Kockduellens nästa fas tar vid. Av alla bidrag som skickas in från olika skolor i Sverige kommer tio lag att kvalificera sig till riksfinalen som går av stapeln den 14 mars i Stockholm.
Juryn bestod av Anders Forslund Newborg, elev i årskurs tre på restaurang- och livsmedelsprogrammet, Camilla Larsson, publiceringschef på branschorganisationen Xper Hotels and Table, Ola Andersson, kock på Färjestadsskolan samt Joakim Johansson, lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet
Sidan publicerad: 2024-02-22
Sidan uppdaterad: 2024-07-11
Hittade du det du sökte på sidan?