Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Plast till papp challenge - 4 a Kvarnbergskolan
Olle, Lilly, Oskar och Harriet från Kvarnbergsskolan knep förstapriset för årskurs 4-6 med sin återförslutningsbara godispåse i papper.

Olle, Lilly, Oskar och Harriet från Kvarnbergsskolan knep förstapriset för årskurs 4-6 med sin återförslutningsbara godispåse i papper.

Dubbelseger för karlstadselever i Plast till papp challenge

Vilka plastprodukter kan ersättas med papper? Det var utmaningen när Framtidsfrön och Stora Enso bjöd in elever från hela Värmland till ”Plast till papp challenge”. Bäst idéer kom från 7c på Rudsskolan och 4a på Kvarnbergsskolan som stod som vinnare efter att finalisterna pitchat sina produktidéer inför en expertjury.

Totalt har över 1000 elever från 10 kommuner deltagit och det lämnades in 120 bidrag. Sex av dessa valdes ut och fick komma till Stora Enso på Skoghall och presentera sina idéer. Utöver vinnarbidragen hade även Rudsskolans 7a med två bidrag i finalen.

De vinnande bidragen

Kvarnbergsskolans bidrag bestod av en förslutningsbar godispåse i papp.

Juryns motivering:

“Bidraget har tydligt identifierat ett miljö- och vardagsproblem med ett fint samspel i presentationen där gruppens samarbete lyste igenom och bidrog med energi till alla i rummet. Bidraget har granskat marknaden och tagit en produkt och omvandlat den till en hållbar produkt i förnybara material. Helt enkelt en produkt som löser ett problem idag.”

Plast till papp challenge - 7 c Frödingskolan

Rudsskolan 7c hade tillverkat benskydd för fotboll som de presenterade med en praktisk genomgång av både tillverkningsprocessen och benskyddens hållbarhet.

Juryns motivering:

“En kreativ och klimatsmart produkt som försöker kompensera en bransch som annars använder väldigt mycket plast. Idén är originell och presentationen var väldigt utförlig, både kring tillverkning och användning.”

Fyra elever som visar upp en mobillåda i papper
Mobillåda i svartmålat papper

Rudsskolans 7a:s ena bidrag bestod av en mobillåda i papper. En produkt som de själva beskrev som något som finns i de flesta klassrum i Sverige och lika gärna kan vara i papp som i plast. Prototypen blev så bra att den kommer att användas i skolan framöver.

Fyra elever som visar upp en kundkorg i papper
Modeller av kundkorgar i paper

Det andra bidraget var en pappbaserad kundkorg att använda i mataffären.

Stora Ensos medieteam kommer nu att ta de två vinnande bidragen till nästa steg och visualisera hur en slutprodukt skulle kunna se ut.

Utöver pitchmomentet hann eleverna med en guidad rundtur i en av de imponerande kartongmaskinerna och en kreativ workshop.

Elever framför Stora Ensos fabrik

Aktiviteten går i linje med kommunens projektet Gröna tråden som är en utbildningssatsning inom miljö, klimat och hållbar utveckling i förskolan och grundskolan.

Läs mer och se elevintervjuer på Framtidsfröns webbplats Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad: 2024-06-05

Hittade du det du sökte på sidan?