Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Maria Andersson, Stefan Jonsson, Samuel Djerw och David Matthiasson tillsammans med Maud Einarsson och Annica Ericsson.

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Först i landet med terrängrullstolar

Karlstads kommun har som första kommun i landet köpt in terränganpassade rullstolar för utlåning på Fritidsbanken och i den egna verksamheten.
Syftet är att personer med funktionsnedsättning ska kunna ta sig ut i naturen.
– Det här betyder otroligt mycket. Plötsligt kan jag besöka naturreservat tillsammans med min familj. Jag som mamma kan vara med min dotter i skogen igen, precis som förr, säger Maud Einarsson.

Satsning på terrängrullstolar
Maria Andersson, Stefan Jonsson, Samuel Djerw och David Matthiasson tillsammans med Maud Einarsson och Annica Ericsson.

Först prov – nu permanent

En undersökning av Fritidsbanken visade att terränganpassade rullstolar är det som personer med funktionsnedsättning saknade mest för att kunna ta sig ut i naturen.

Under våren fanns därför två sådana fordon på prov för utlåning på Fritidsbanken Karlstad – och de var frekvent bokade!

Nu har Karlstads kommun, genom vård- och omsorgsförvaltningen, som första kommun i landet köpt in två terränganpassade rullstolar för utlåning på Fritidsbanken samt en i den egna verksamheten.

”Betyder otroligt mycket”

Maud Einarsson var en av dem som nyttjade rullstolen mest under provperioden. Nu får hon chansen att göra det på permanent basis.

– Jag är jätteglad! För sju år sedan förändrades mitt liv ordentligt för då kom rullstolen in i mitt liv. Innan dess var jag väldigt aktiv i friluftslivet året runt. Sjukdomen gjorde att det inte gick längre, säger hon.

När terrängrullstolarna dök upp på Fritidsbanken i våras tog Maud Einarsson chansen direkt.

– Jag drog ut i skogen och det var en helt magisk känsla! Nästa gång tog jag med mig en kompis och vi sladdade runt rejält, haha. Sedan dess har jag varit på flera äventyr och har planer på fler.

Hon fortsätter:

– Det här betyder otroligt mycket. Plötsligt kan jag besöka naturreservat tillsammans med min familj. Jag som mamma kan vara med min dotter i skogen igen, precis som förr.

Satsning på terrängrullstolar
Maud Einarsson, till höger, tillsammans med vännen Annica Ericsson.

”Stor skillnad för många”

Stefan Jonsson (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– En betydelsefull satsning som kommer göra stor skillnad i många människors liv. Det känns bra att vi nu gör det möjligt för fler att uppleva naturen och utomhusäventyr på helt nya sätt, något vi vet har varit efterfrågat. Inkludering och tillgänglighet är alltid en central del för oss, säger Stefan Jonsson.

”I särklass mest önskad”

David Matthiasson är verksamhetschef för Fritidsbanken Sverige.

– Det känns helt fantastiskt att Karlstads kommun har gjort det här inköpet. I vår undersökning frågade vi 1 500 personer med funktionsnedsättning vad de saknade för att kunna ta sig ut i naturen. Den här terränganpassade rullstolen var i särklass mest önskad. Vi vill att alla ska kunna låna på lika villkor för att uppleva fysisk aktivitet, lek och rörelse, säger David Matthiasson.

Satsning på terrängrullstolar
Stefan Jonsson och David Matthiasson gläds åt samarbetet.

”Vill utveckla ytterligare”

Maria Andersson är enhetschef för hjälpmedelsverksamheten inom vård- och omsorgsförvaltningen.

– Jätteroligt att vi har kommit hit, att vi har köpt in terrängrullstolar och kan överlämna dem till Fritidsbanken. Två kommer finnas här och en i vår egen verksamhet. Tack vare detta tillgängliggör vi den vackra naturen för fler människor. Det här är starten på ett samarbete som vi gärna vill utveckla ytterligare, säger Maria Andersson.

”Drömmen blir verklighet”

Samuel Djerw är samordnare för Fritidsbanken Karlstad.

– Det är fantastiskt att se glädjen i ögonen på de som lånar terrängrullstolen. Provperioden var väldigt lyckad. Många vittnade om vilken skillnad det gjorde för dem. Att de äntligen kunde ta sig ut i naturen på ett sätt som de inte gjort någonsin eller på väldigt många år. Vår dröm var att få erbjuda detta permanent och nu har det blivit verklighet. Vi är jätteglada och vill tacka alla inblandade parter, säger Samuel Djerw.

Satsning på terrängrullstolar
Stefan Jonsson, Maria Andersson, David Matthiasson och Samuel Djerw.

Sidan publicerad: 2023-09-22

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?