Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Hand håller kasse med logotyp

Karlstads cirkulära galleria blir permanent – i kooperativ regi

Nu står det klart. Den cirkulära popup-gallerian Rundgång i Karlstad blir kvar efter nio framgångsrika veckor som gäst i Mitt i City Karlstad. Under veckorna har nästan 57 000 personer besökt gallerian som nu kommer drivas vidare av två av de deltagande aktörerna.

Rundgång – som grundar sig i en politisk motion, ett medborgarförslag och ett åtgärdsförslag från Elevborgarråd för klimatet – har drivits av Karlstads kommun, Karlstads Energi och Mitt i City under nio maxade veckor inom ramen för Klimatneutrala Karlstad 2030 och med finansiering av Viable Cities. Popupen har samlat över 40 aktörer som fått möjlighet att visa upp och provtrycka sina cirkulära koncept och idéer. Samtidigt har Karlstads kommuns medborgare fått chansen att kliva in i framtiden.

– Det är fantastiskt kul att Rundgång har blivit en succé! Det visar på en medvetenhet som gör mig både glad och stolt. Rundgång sätter Karlstads kommun på kartan, framtidssäkrar näringslivet och har samtidigt gett oss en möjlighet att visa och prata om vad cirkulär ekonomi är. Som medborgare måste vi hålla i det cirkulära tankesättet och i och med att Rundgång nu blir kvar i ett av stans bästa lägen, har vi alla möjligheter att fortsätta på den inslagna vägen. Jag önskar Sandra och Frida ett stort lycka till, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi ville testa förutsättningarna för en cirkulär galleria i Karlstad och mottagandet har varit över förväntan. Engagemanget och närvaron från besökare och aktörer visar att vi alla kan och vill göra mycket mer för det cirkulära samhället, säger Mia Johansson, marknadschef på Karlstads Energi.

I Rundgång har medborgarna fått ta del av utvald secondhand, vintage, remake, reparationer, hyrtjänster, renoverad teknik, svinn- och resurssmarta produkter. Varor och tjänster som minskar avfall, utsläpp och påverkan på miljön.

– Det är fantastiskt att Karlstads kommun tar till sig, lyssnar och förverkligar medborgarnas förslag. Oerhört kul att Rundgång blev så väl mottaget och att den cirkulära gallerian lever vidare, säger Jessica Bergström, som var den som skrev medborgarförslaget som låg till grund för Rundgång.

Rundgång – en succé

Redan innan start var det tydligt att Rundgång skulle bli en succé. Förfrågningar om att medverka strömmade in från hela landet – och även Finland – och listan över studiebesök från andra kommuner har varit knökfull. Under de nio veckorna har hela 56 897 personer besökt Rundgång och enligt beräkningar från Karlstads kommun har Rundgång genererat utsläppsminskningar på mer än 21 ton.

– Detta är för bra för att bara vara en popup och det är med en enorm känsla av stolthet och glädje över alla som gjort detta möjligt som vi nu kan meddela att Rundgång kommer finnas kvar i Mitt i City i privat energi , säger Ann-Sophie Redfern, centrumchef på Mitt i City.

Startar upp i februari 2024

Under januari plockas popupen ner. Men bara tillfälligt. I februari 2024 startas Rundgång upp igen – i ny regi. Det är två av aktörerna som medverkat – Sandra Boström (Rekoroben) och Frida Edepil (Rabbit Hole vintage) – som startar upp Rundgång 2.0 och som kommer driva vidare den cirkulära gallerian i form av ett kooperativ.

– Klart att Rundgång måste bli permanent! Och med en långsiktighet kan vi ta med oss alla önskemål från popupens besökare och aktörer för att finslipa konceptet ytterligare. Fler aktörer, events och workshops och därmed Karlstad som ett självklart cirkulärt destinationsmål, säger Sandra Boström.

Rundgång i siffror, 28 okt - 31 dec

Besökare: 56 897
Antal produkter sålda: 3 548
Total försäljning: 588 683 kr
Klimatnytta: 21 ton CO2e
Antal aktörer: +40
Medieinslag: 13
Studiebesök: 12
Följare på Instagram: 1 721

Mer information:

karlstad.se/rundgang Länk till annan webbplats.
rundgang.se Länk till annan webbplats.

@rundgang_karlstad Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad: 2024-01-02

Sidan uppdaterad: 2024-01-05

Hittade du det du sökte på sidan?