Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Liten svart drönare på marken
Björn Jingfors

Björn Jingfors

Karlstads kommun bland de första att få drönartillstånd

Sedan några månader tillbaka har Karlstads kommun tillstånd att flyga drönare över bebyggda områden. Ett tillstånd som tagit lång tid att få men som nu gör det möjligt för kommunen att använda drönare för att i första hand hålla kommunens kartmaterial uppdaterade. Bland andra uppdrag kommer att kunna genomföras med drönare finns trafikanalyser, volymberäkningar samt inspektion av byggnader för att nämna några.

- Vi är bland de första kommunerna som får tillstånd vilket är roligt även om själva tillståndsprocessen varit lång. Nu har vi ett tillstånd på plats och kan flyga där vi vill och behöver och kan därigenom förenkla och utföra vissa uppdrag snabbare, säger Björn Jingfors, mätningsingenjör, drönarpilot på det kommunala lantmäteriet.

Organisation och säkerhet

Tillståndet som kommunen nu fått av Transportstyrelsen ställer krav på att det finns en organisation för att flyga med drönare. Bland annat ska en ansvarig och utsedda personer för olika roller så som till exempel drönarpilot, säkerhetschef och operativ chef finnas. Organisationen gör att kommunen själv kan godkänna sina egna flygningar efter att en riskanalys genomförts för att minimera risker. När filmer och bilder sedan ska användas behövs spridningstillstånd som det statliga lantmäteriet lämnar.

- Vi harbetar hela tiden med att flygningarna ska vara så säkra som möjligt och kan till och med sätta fallskärm på drönaren. Vi låter aldrig drönaren flyga så långt bort att vi inte ser den längre samtidigt som vi skyddar integriteten genom att flyga så högt att ansikten och registreringsskyltar inte kan urskiljas, säger Björn Jingfors.

Drönare ett smart verktyg för lantmäteri och GIS

En stor del av drönarflygningarna idag görs för att hålla kommunens kartmaterial uppdaterat. Det är också med en drönare som dagens ortofoton tas genom att ett stort antal foton läggs samman för att få en kartbild. Drönare kan även användas för olika typer av mätningar, till exempel volymmätningar och masshantering. Utöver detta ger drönarflygningarna fina möjligheter att visualisera stadsutveckling när den kommuniceras eller för att göra jämförelser mellan då och nu.

- De senaste flygningarna vi genomfört var att filma för kommunikatörerna så att Karlstadsborna kan se hur högt det planerade höghuset i Tullholmsviken kommer att bli. Dagen innan använde vi drönare för att kunna göra volymberäkningar på ett antal högar, säger Björn Jingfors.

Funderar man på om det är kommunen som är ute och flyger eller vill veta var kan man vända sig till Kontaktcenter som har information om planerade flygningar.

Sidan publicerad: 2024-03-27

Hittade du det du sökte på sidan?

Taggar för sidan

gis, drönare, kartor,
gis
kartor
drönare