Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Johan Sjövall och Susanne Fagerström i vita ordförandevästar
Johan Sjövall och Susanne Fagerström ska ta emot Karlstadsbornas röster i EU-valet.

Johan Sjövall och Susanne Fagerström ska ta emot Karlstadsbornas röster i EU-valet.

Johan och Susanne gör EU-valet möjligt

Just nu förbereder sig omkring 400 röstmottagare för att göra en jätteviktig insats för demokratin. Två av dem som ska ta emot Karlstadsbornas röster i EU-valet är Johan Sjövall och Susanne Fagerström.

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet och redan 22 maj börjar förtidsröstningen. Då har vi chansen att använda vår röst och bestämma vilken riktning EU ska gå.

– 41 154 Karlstadsbor röstade i EU-valet 2019. Det var 56,6 procent av de röstberättigade i kommunen. I år är vi enligt preliminär statistik 76 710 Karlstadsbor som ska gå till valurnorna, säger valledare Daniel Persson.

400 röstmottagare behövs vid valet

Det är tack vare alla röstmottagare som valet kan genomföras. Igår utbildades några av dem som ska jobba på valdagen. Susanne Fagerström jobbar till vardags som GIS-ingenjör på Karlstads kommun. Hon var en av alla röstmottagare som fanns på plats under utbildningen.

– Jag har jobbat som röstmottagare i flera val och jag tycker att det är jättekul att träffa och hjälpa de som kommer för att rösta. Sedan är det kul att organisera och styra upp. I min roll som ordförande är det jätteviktigt, säger Susanne Fagerström.

– Röstmottagarnas engagemang är oerhört viktigt för att vi ska kunna genomföra valet. I år har vi rekryterat omkring 400 röstmottagare, säger valledare Daniel Persson.

Fröding Arena nykomling bland förtidsröstningslokalerna

Med start 22 maj tar röstmottagarna emot Karlstadsbornas röster i totalt 11 förtidsröstningslokaler och 54 valdistrikt. Nytt för i år är att Fröding Arena används som förtidsröstningslokal.

– Fröding Arena ersätter Kronoparkens bibliotek, som vi har använt i tidigare val. Vi använder också biblioteken för att få god geografisk spridning på förtidsröstningslokalerna, säger Daniel Persson.

Van valarbetare

På plats under utbildningen för röstmottagarna fanns också Johan Sjövall, utbildningschef på Karlstads kommun, som ska jobba på Edsvalla förskola på valdagen. Johan har lång erfarenhet av valarbete och har varit med i fyra tidigare EU-val.

– Jag tycker att det är så häftigt det här med val. Bara det att vi medborgare går och röstar och sedan att det är vi medborgare som tar emot alla röster. Vi är liksom en länk i den demokratiska processen. Det är väldigt fint tycker jag.

Sidan publicerad: 2024-04-30

Sidan uppdaterad: 2024-05-02

Hittade du det du sökte på sidan?